Noua victimă a crizei datoriilor: Obligațiunile italiene ating pragul istoric de 7%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Berlusconi va pleca, incertitudinea pe pieţe rămâne
Berlusconi va pleca, incertitudinea pe pieţe rămâne

Rata dobânzii de referință a Italiei pe zece ani a crescut astăzi (9 noiembrie) la 7%, nivel considerat imposibil de susținut pe termen lung, în ciuda faptului că premierul italian Silvio Berlusconi a acționat după placul investitorilor, anunțând ieri (8 noiembrie) că va demisiona după ce parlamentul adoptă noi măsuri de austeritate.

Președintele italian Giorgio Napolitano a spus că Berlusconi este conștient de "urgența" cu care trebuie să se adopte noile măsuri de austeritate, necesare pentru a răspunde așteptărilor și recomandărilor UE. 

Premierul italian a pierdut ieri majoritatea absolută din Camera Deputaților din parlamentul italian. "Acum presiunea este pe opoziție să adopte de urgență această lege de stabilitate," a spus Berlusconi, prin telefon, unui canal de televiziune italian, scrie Financial Times. "Această lege trebuie să conțină amendamente cu măsurile pe care UE...le-a cerut." Berlusconi a mai spus că își va da demisia în momentul în care legea va fi adoptată.

Conform analiștilor, lipsa de credibilitate a lui Berlusconi a determinat creșterea considerabilă a costurilor implicate în refinanţarea datoriei Italiei. "Cel mai îngrijorător este că distruge încrederea, reducând, astfel, investiţiile şi mărind speculaţiile privind viitorul monedei euro. Un guvern format dintr-o mare coaliţie sau din experţi tehnici ar putea ajuta foarte mult, în timp ce nesiguranţa care domină perioadele de organizare a unor noi alegeri ar fi dăunătoare şi ar putea înrăutăţi situaţia," a declarat, pentru „Adevărul Europa", Fabian Zuleeg, expert economic senior al think-tank-ului European Policy Centre din Bruxelles..

Italia intră în zona de pericol de 7% 

Anunțul premierului de ieri seară (8 noiembrie) că va demisiona nu a reușit însă să calmeze piețele financiare. Rata de împrumut pentru obligațiunile de zece ani ale Italiei anunțată astăzi este considerată a fi cea mai mare din istoria monedei euro, introdusă în 1999. Când obligațiunile Greciei, Irlandei și Portugaliei au atins pragul de 7% pentru rata împrumutului, acestea au solicitat sprijin financiar internațional. Economia Italiei este a treia cea mai mare din UE, după cea a Germaniei și Franței și costurile implicate într-o posibilă salvare a economiei italiene ar fi considerabil mai mari decât cele implicate, spre exemplul, în salvarea Irlandei. 

"Situația Italiei este îngrijorătoare"

"Călcâiul lui ahile al Italiei este nevoia de creștere economică", a spus astăzi (9 noiembrie) Amadeu Alfataj, purtător de cuvânt al comisarului Olli Rehn.  

"Nu există nicio schimbare în poziția CE față de italia. Măsurile fiscale merg mână în mână cu măsurile structurale pentru a crea locuri de muncă și a determina creștere economică. Aici nu este vorba doar de austeritate, ci și de consolidare fiscală și reforme economice," a adăugat acesta. 

"Situația economică și financiară a Italiei este foarte îngrijorătoare", a spus ieri comisarul Olli Rehn în timpul nei conferințe de presă. Acesta a adăugat că Italia se confruntă în aceast moment cu o presiune semnificativă din partea pieţelor financiare.

CE i-a dat termen-limită Italiei până vineri să răspundă unui chestionar de 39 de întrebări care trebuie să clarifice fiecare măsură promisă de Berlusconi într-o scrisoare trimisă liderilor UE înaintea summitului european crucial din 26-27 octombrie. Comisia așteaptă ca Italia să anunțe, printre altele, în următoarele trei zile, ce planuri concrete de acțiune are, ce termen-limită și-a stabilit pentru implementarea deciziilor și care va fi impactul măsurilor asupra bugetului național. "Avem un chestionar pentru că este normal, o scrisoare nu poate să cuprindă toate detaliile implementării unei reforme precum cea din piața muncii din Italia, iar scopul acestui exercițiu este să clarifice întrebările și să redea credibilitatea," a spus Amadeu Alfataj, purtător de cuvânt al comisarului pentru afaceri monetare Olli Rehn.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite