Irlandezii suferă în continuare din cauza austerității, dar sunt pe drumul cel bun
0Irlanda a reușit să-și atingă țintele privind deficitul bugetar, și-a recapitalizat din bănci pe mai puțini bani decât era așteptat și continuă implementarea puternică a unor reforme de austeritate pentru a oferi cetățenilor posibilitatea de "a spera la un viitor mai bun", arată astăzi un raport al Fondului Monetar Internațional. Băncii Centrale Europene și Comisiei Europene privind programul de reforme irlandez.
Implementarea programului de austeritate convenit continuă puternic în Irlanda. Prin reformele financiare, lansate în martie 2011, Irlanda va reuși să atingă obiectivul stabilit pentru deficitul fiscal, de 10% din PIB, spune raportul UE-FMI.
Creșterea economică în prima parte a anului 2011 a fost mai puternică decât se aștepta, mai arată raportul. Acest lucru se datorează mai ales unei competitivități mai eficiente a țării, însă prospectele pentru perioada următoare nu sunt la fel de pozitive, din cauza unei scăderi economice a principalilor parteneri de comerț ai Irlandei. Cererea domestică nu va fi la fel de mare ca în momentul în care acest raport a început să fie întocmit, avertizează însă experții UE și FMI. Redresarea economică va fi astfel diminuată din cauza factorilor interni și externi, economiștii așteptându-se la o rată de creștere a PIB-ului real de numai 1% în 2011 și 2012.
Irlanda continuă să ia măsuri dure de consolidare fiscală pentru a-și atinge țintele propuse pentru deficitul public general, de sub 3 la sută din PIB până în 2015. Bugetul pentru anul 2012 va fi construit în așa fel încât acesta să nu implice un deficit mai mare de 8,6% din PIB. Irlanda va propune un buget echilibrat însă, care, pe lângă măsurile de austeritate, va încerca să facă loc creșterii economice și creării de noi locuri de muncă, mai spun experții troica.
Recapitalizare băncilor din Irlanda au costat guvernul mai puțin decât era anticipat, datorită participării sectorului privat și a deținătorilor de datorii bancare subordonate, mai spune raportul.
"Este nevoie de mai mult progres aici," spune raportul troica, pentru ca băncile să-și reia rolul esențial din cursul economiei.
Irlanda implementează momentan și o serie de reforme necesare pentru crearea de locuri de muncă și asigurarea creșterii economice.
Împrumut contra condiții dure de austeritate
UE a decis în 2010 să-i ofere Irlandei un împrumut de 45 de miliarde de euro, iar FMI un ajutor de 22,5 miliarde de euro, bani distribuiți treptat, în funcție de cursul reformelor naționale de redresare economică. Irlanda s-a înhămat la un program de austeritate de patru ani și a promis că va concedia în jur de 24,000 de funcționari publici, va reduce din beneficiile sociale, va mări treptat TVA-ul și crește și va introduce noi taxe.
Salariul minim pe economie, a mai promis în 2010 Irlanda, va scădea considerabil în următorii ani.
"Luăm aceste măsuri pentru a oferi siguranță cetățenilor noștri. Nimeni nu va scăpa de austeritate. Facem acest lucru pentru a ne asigura că există speranță pentru viitor," a spus premierul Irlandei de atunci, Brian Cowen.
Dacă UE și FMI vor aproba concluziile acestui raport, Irlanda va mai primi din împrumutul convenit 3,8 miliarde de la FMI și 4,2 miliarde de la UE.