Interzis la euroşpagă. Ancheta în cazul Severin ajunge la secretare şi la calculatoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eurodeputatul Adrian Severin (stânga sus), unul dintre protagoniştii scandalului „Mită contra amendamente“
Eurodeputatul Adrian Severin (stânga sus), unul dintre protagoniştii scandalului „Mită contra amendamente“

Orice activitate extraparlamentară care aduce unui eurodeputat mai mult de 5.000 de euro pe an va trebui declarată la Bruxelles.  Noul cod de conduită al aleşilor europeni a fost votat în regim de urgenţă după scandalul "Mită contra amendamente". Anchetele în cazul celor trei europarlamentari implicaţi sunt în desfăşurare. 

Totul la vedere: cadouri, bilete de avion, drepturi de autor, cursuri universitare. Banii din orice activitate extraparlamentară care aduce euroalesului mai mult de 5.000 de euro pe an va trebui declarată la Bruxelles, scrie în noul cod de conduită al eurodeputaţilor aprobat ieri.
Cadourile în valoare mai mare de 150 de euro trebuie raportate la Parlamentul European în 30 de zile de la data la care au fost primite. Toate activităţile care pot plasa euroalesul în situaţie de conflict de interese trebuie interceptate din timp şi spuse în faţa colegilor.

Noul cod de conduită a fost adoptat în regim de urgenţă după scandalul „Mită contra amendamente", din primăvara acestui an, când trei euroaleşi - românul Adrian Severin, austriacul Ernest Strasser şi slovenul Zoran Thaler - au fost filmaţi de jurnaliştii de la „The Sunday Times", care au pretins că sunt lobbyişti şi le-au oferit deputaţilor sume importante de bani pentru a schimba anumite legi europene. Codul se va aplica de la 1 ianuarie 2012.

„Provocare, provocare"

După opt luni de la scandal, Parlamentul European nu are un rezultat al anchetei interne şi aşteaptă ca Oficiul European de Luptă Antifraudă să vină cu concluzii. Între timp, autorităţile judiciare naţionale au preluat cazurile. Austriecii au avansat şi deja au extins cercetările şi acuzarea pentru europarlamentarul austriac implicat în scandal. Adrian Severin şi-a pierdut imunitatea şi este cercetat, din 22 iulie de DNA, pentru luare de mită şi trafic de influenţă.

Dosarele euroalesului Adrian Severin, acuzat de corupţie în scandalul „Mită pentru amendamente", declanşat de investigaţiile „The Sunday Times", au fost verificate, iar secretarele acestuia au trebuit să răspundă întrebărilor anchetatorilor. Acuzaţii reclamă că au fost „provocaţi".  Toată corespondenţa şi contractele lui Adrian Severin sunt verificate de procurorii anticorupţie şi de Agenţia Naţională de Integritate, după ce acuzarea a reuşit să intre în posesia documentelor din biroul sigilat al eurodeputatului român, au declarat pentru „Adevărul Europa" surse apropiate anchetei.

Procurorii români au discutat şi cu asistentele şi secretarele lui Adrian Severin şi Sebastian Bodu din Parlamentului European. Bodu a fost implicat în scandal după ce a reieşit că el ar fi schimbat amendamentul pentru care Severin avea înţelegerea cu presupuşii lobbyişti. „Am dat o declaraţie ca martor, la început. Am spus că am schimbat amendamentul din proprie iniţiativă, pentru că aşa am crezut eu. Nu mai am nicio treabă în dosar. Nu ştiu ce s-a mai întâmplat", a declarat Bodu.

Spălare de bani

Potrivit aceloraşi surse, Agenţia Naţională de Integritate verifică toate contractele lui Severin din ultimii trei ani inclusiv dacă a lucrat prin vreo „firmă prietenă". În cazul austriacului Ernest Strasser, europarlamentar implicat în acelaşi scandal, procuratura austriacă s-a mişcat mult mai repede. Pe 9 noiembrie, procurorii au anunţat că Strasser, care a fost şi ministru de Interne, este cercetat nu doar pentru corupţie, ci şi pentru spălare de bani. Aşa rezultă din analiza situaţiei conturilor acestuia deschise la mai multe bănci austriece. Avocatul lui Strasser, Thomas Kralik, a declarat pentru „Der Standard" că operaţiunile bancare ale clientului său „sunt unele de rutină". 

„Victima presei lui Murdoch"

În paralel, Oficiul European pentru Luptă Antifraudă (OLAF) face propria investigaţie. Nu a ajuns la nicio concluzie, dar a audiat deja o parte dintre „subiecţi". Slovenul Zoran Thaler a fost pe 22 septembrie în faţa unei comisii a OLAF, unde a susţinut că tot scandalul a fost „o încercare de compromitere din partea imperiului mass-media a lui Rupert Murdoch". Austriacul şi slovenul au demisionat din PE în urma scandalului „Mită contra amendamente", iar ultimul a declarat, într-un interviu acordat la Lijiubliana la sfârşitul verii, că a discutat cu avocaţi englezi, la fel ca şi Severin, şi că îşi va construi apărarea pe ipoteza „provocării".

Codul antişpagă al PE

- Deputaţii europeni trebuie să precizeze, public, inclusiv online, orice activitate profesională efectuată în ultimii trei ani înainte de alegeri şi orice poziţie deţinută ca membru al vreunui consiliu de administraţie.
- Orice activitate remunerată în timpul mandatului (cursuri, consultanţă de specialitate etc) va trebui făcută public, dacă aduce un venit mai mare de  5.000 de euro pe an.
- Sprijinul financiar de orice natură şi orice potenţial conflict de interese trebuie notificat.
- Orice cadou sau beneficiu primit în timpul îndeplinirii atribuţiilor şi evaluat la mai mult de 150 de euro trebuie refuzat. 
- În cazul în care codul de conduită e încălcat, europarlamentarii pot fi sancţionaţi cu mustrare, pierderea diurnei (de la două până la zece zile), suspendarea temporară din activităţile PE pentru maximum de 10 zile sau pierderea rolului de raportor în cadrul PE. Sancţiunile vor fi publicate pe site-ul PE.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite