Grecii suferă din cauza austerității de trei ori mai mult decât spaniolii
0
Financial Times(FT) a publicat astăzi un studiu care compară situația financiară din 2011, per locuință, a cetățenilor țărilor lovite de criza datoriilor suverane. Familiile grecești suferă de trei ori mai mult decât cele spaniole, arată studiul FT.
"Concluziile studiului Financial Times oferă o perspectivă din interior a sacrificiilor pe care familiile grecești trebuie să le facă, comparativ cu cele suferite de vecinii lor," scrie FT. Grecii au adus acasă în 2011 cu 14% mai puțini bani decât până acum, cifră aproape de trei ori mai mare decât cea a Spaniei, de doar 5%.
De asemenea, cifrele Greciei sunt de două ori mai mari decât cele ale Irlandei și Portugliei, două țări care au avut, de asemenea, nevoie de un împrumut internațional.
Concluziile studiului Financial Times:
Grecia
Venit anual mediu brut per locuință: 41,400 de euro
Tăieri per locuință impuse prin planul de austeritate: 5,600 de euro
Cât se pierde din venitul obișnuit per locuință: 14%
Irlanda
Venit anual mediu brut per locuință: 53,500
Tăieri per locuință impuse prin planul de austeritate: 3,600
Cât se pierde din venitul obișnuit per locuință: 7%
Portugalia
Venit anual mediu brut per locuință: 32,400
Tăieri per locuință impuse prin planul de austeritate: 2,200
Cât se pierde din venitul obișnuit per locuință: 7%
Spania
Venit anual mediu brut per locuință: 41,000
Tăieri per locuință impuse prin planul de austeritate: 2,000
Cât se pierde din venitul obișnuit per locuință: 5%
Italia
Venit anual mediu brut per locuință: 42,600
Tăieri per locuință impuse prin planul de austeritate: 1,100
Cât se pierde din venitul obișnuit per locuință: 3%
Germania
Venit anual brut per locuință: 42,600
Tăieri per locuință impuse prin planul de austeritate: 300
Cât se pierde din venitul obișnuit per locuință: 1%
Rezultatele raportului Financial Times au fost publicate cu doar șase zile înainte ca liderii europeni să se întâlnească în consiliul european de pe 23 octombrie, zi în care piețele financiare se așteaptă ca aceștia să vină cu o soluție la criza datoriilor suverane din zona euro și o soluție pentru salvarea Greciei. "Datele noastre arată ce greu le va fi liderilor să găsească un echilibru între nevoia de a impune măsuri de austeritate și realitatea de pe teren, anume că o ajustare prea dură ar putea strivi economia Greciei," scrie FT.
Datele publicate astăzi de FT mai arată și cât de dificilă este provocarea guvernului grec de a impune reforme și austeritate într-o țară în care protestele violente și grevele au sufocat nivelul de normalitate cu care grecii erau, până de curând, obișnuiți. Cerințele impuse de troica, formată din Banca Centrală Europeană, Fondul Monetar Internațional și Comisia Europeană sunt prea dure. De implementarea corectă a lor depinde însă următoarea tranșă de împrumut a Greciei. Raportul troicii, a spus premierul grec George Papandreou săptămâna trecută, este unul pozitiv. Însă joia aceasta, "Papandreou se confruntă cu o nouă luptă," scrie Financial Times. Acesta trebuie să convingă parlamentul să aprobe ultima serie de măsuri de austeritate necesare pentru ca Grecia să se califice pentru următorul împrumut. Acest împrumut, într-o primă tranșă de 8 miliarde de euro (urmată de restul din cele 109 de miliarde), este necesar plății facturilor, salariilor și pensiilor, mai exact necesar supraviețuirii economiei Greciei.
Grecia, chiar dacă ar reuși să implementeze pachetul de austeritate doar pe jumătate, ar fi nevoită să taie venitul mediu pe familie cu 11%, respectiv 4,800 de euro per locuință, din care aproximativ 2,300 de euro ar veni sub forma unor impozite și taxe, mai spune raportul Financial Times.
Opoziția din Grecia critică programul de reforme grec, spunând că acesta condamnă țara la intrarea într-o spirală economică negativă vicioasă. "Avem nevoie de mai multe lichidități în economie pentru a ne reveni," a spus Christos Staikouras, purtător de cuvânt pentru economie al partidului pentru Noua Democrație, citat de Financial Times. "Avem nevoie de o schimbare în politcă pentru a da prioritate creșterii (economie). Altfel, vom continua să nu atingem țintele fiscale, indiferent de sacrificiile pe care le vom face."