Grecia a raportat primul deficit bugetar corect după ce "a păcălit” ani de zile Bruxelles-ul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deficitul bugetar al Greciei a fost revizuit la la 10.6 la sută din Produsul Intern Brut pentru 2010, în conformitate cu date fiscale recalculate, au anunţat astăzi autorităţiile statistice independente de la Atena.

"Datele sunt pe deplin în conformitate cu normele sistemului european de conturi şi  a fost rezultatul comunicării continue între Eurostat şi Elstat", au declarat reprezentanţii Autorităţii de Statistică din Grecia, Elstat.

"Avem în sfârşit o serie de cifre care respectă cu metoda Eurostat", a declarat un economist din sectorul privat, citat de FT. "Se pare că procesul de colectare a datelor se îmbunătăţeşte în Grecia", a adăugat acesta.

Grecia raporta în mod constant deficite bugetare mai scăzute partenerilor din zona euro.

Criza datoriei a fost declanşată de descoperirea unor indicatori din 2009, atunci când noul guvern socialist a raportat un deficit de două cifre, de aproape trei ori mai mare decât previziunile anterioare.

Chiar şi după ce noua agenţie pentru statistică a fost înfiinţată anul trecut, Ministerul grec de finanţe a încercat să revizuiască cifra de deficit bugetar pentru 2010 sub 10 la suta din PIB.

Consiliul directorilor agenţiei de statistică Elstat a fost demis luna trecută în urma unei dispute legată de felul în care membrii săi ar trebui să aprobe în comun cifrele privind datoria şi deficitul înainte ca acestea să fie raportate la Bruxelles. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite