Grecia se pregătește de "mama tuturor grevelor"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proteste în faţa Parlamentului din Atena
Proteste în faţa Parlamentului din Atena

Ziarul grec Ta Nea descrie greva generală din Grecia anunțată pentru joi (20 octombrie) și vineri (21 octombrie) drept "mama tuturor grevelor". Activitatea economică din Grecia va fi paralizată pentru două zile.

Vapoarele grecești au fost ancorate și gunoaiele nici nu au mai fost strânse, lăsate să putrezească pe străzile din Atena marți (19 octombrie), în timp ce muncitorii supărați sunt pe ultima sută de metri cu pregătirea "mamei tuturor grevelor", scrie agenția de știri Reuters.

Țara va intra într-un moment de stagnare pe durata protestelor, care vor fi adresate mai ales scumpirii taxelor și tăierii salariilor.

Sindicate pentru aproape jumătate din forţa de muncă a Greciei au declarat pentru miercuri și joi grevă generală de 48 de ore, pentru a protesta împotriva pachetului de măsuri de austeritate care urmează să fie adoptat în parlament săptămâna aceasta.

Demonstrațiile de mare amploare care vor avea loc în fața parlamentului au fost pregătite de greci prin câteva valuri de greve mai mici, cum ar cele ale gunoierilor, ale jurnaliștilor, funcționarilor sau marinarilor. Magazinele, birourile funcționarilor și până și brutăriile și-au închis porțile pentru următoarele două zile, mai scrie Reuters.

Noi măsuri de austeritate

Cerințele impuse de troica, formată din Banca Centrală Europeană, Fondul Monetar Internațional și Comisia Europeană sunt foarte dure pentru economia greacă și conform unui studiu publicat astăzi (18 octombrie) de Financial Times, provoacă pierderi de 14% pentru venitul mediu al familiilor grecești. De implementarea corectă a lor depinde, însă, următoarea tranșă de împrumut a Greciei. Raportul troicii, a spus premierul grec George Papandreou săptămâna trecută, este unul pozitiv. Însă joia aceasta, "Papandreou se confruntă cu o nouă luptă," scrie Financial Times. Acesta trebuie să convingă parlamentul să aprobe ultima serie de măsuri de austeritate necesare pentru ca Grecia să se califice pentru următorul împrumut. Acest împrumut, într-o primă tranșă de 8 miliarde de euro (urmată de restul din cele 109 de miliarde), este necesar plății facturilor, salariilor și pensiilor, mai exact necesar supraviețuirii economiei Greciei.

Premierul grec George Papandreou a cerut poporului să fie unit și să înțeleagă că măsurile de austeritate sunt necesare pentru ieșirea din criză a Greciei.

"Naţiunea se află într-un moment crucial şi noi trebuie să fim uniţi. În această luptă, avem nevoie de toată lumea", a declarat Papandreou luni seară (17 ocotmbrie), conform Reuters. "Toată lumea trebuie să îşi asume responsabilităţile".

"Scopul nostru principal este de a pune capăt incertitudinii asupra viitorului ţării, deoarece această incertitudine subminează eforturile şi sacrificiile noastre," a spus el.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite