Grecia se îndepărtează de scenariul unui faliment/ Atena a făcut un "progres bun"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grecii sunt nemulțumiți de reformele dure de austeritate
Grecii sunt nemulțumiți de reformele dure de austeritate

Ministrul de finanțe grec Evangelos Venizelos a terminat marți seară (20 septembrie) o conferință telefonică cu așa numita "troica" (Comisia Europeană (CE), Banca Centrală Europeană (BCE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI)) în termeni buni - Grecia are șanse se primească, săptămâna viitoare, acordul pentru un nou împrumut de 8 miliarde de euro.

"Atena a făcut un progres bun," a spus Comisia Europeană după teleconferința menită să stabilească un acord privind următoarea tranșă de ajutor financiar.

Troica urmează să se întoarcă în Grecia în primele zile ale săptămânii următoare, după o pauză de aproape trei săptămâni, în care Atena a trebuit să implementeze reforme fiscale dure, necesare pentru a putea următorii 8 miliarde de euro.

Reformele trebuie să continue în 2012

Un oficial al Comisiei a spus că măsurile fiscale luate pentru lunile rămase din anul 2011 nu vor fi suficiente, guvernul grec având responsabilitatea de a demonstra că va putea menține reformele financiare și în cursul anului 2012, pentru a liniștii investitorii internaționali.

Mnisterul de finanțe grec a confirmat ieri seară (20 septembrie)că Atena a făcut "un progres satsfăcător" și că discuțiile privind bugetele pentru 2011 și 2012 vor continua în următoarele zile.

Troica va acorda împrumutul la foarte scurt timp după ce va fi asgurată, prin cifre reale, că Atena se ține de promisiuni - atât pentru 2011, cât și pentru următorul ani. Un grup de experți fiscali se află în Grecia încă de lunea trecută (12 septembrie), special pentru a ajuta Grecia să implementeze reformele necesare pentru asigurarea următorului împrumut.

"Vrem să vedem nu numai discuții, decizii și promisiuni, dar și cifre reale, rezultate reale pe care le putem atașa acestor promisiuni. Fără cifre exacte, Grecia nu poate liniști investitorii," a mai spus oficialul senior al CE.

Conform acestuia, troica nu va reuși să ofere următoarea tranșă de ajutor financiar (și să evite, astfel, un eventual faliment al Greciei), dacă "anumite guverne, precum cel german sau olandez, nu vor fi mulțumite de cursul reformei din Atena."

Grecia: rămânem în zona euro

Ministrul de finanțe grec Venizelos va lua parte în discuțiile anuale ale FMI weekdend-ul acesta, a anunțat ministerul grec de finanțe. La doar câteva ore înainte de conferința telefonică cu "troica", acesta a înlăturat speculațiile privind o posibilă excludere a Greciei din zona euro. Intrarea Greciei în zona euro este o decizie irevocabilă și o opțiune națională fundamentală, pe care poporul grec o prețuiește, pentru că își dă seama cât de importantă este," a spus marți (20 septembrie) Venizelos.

Grecia mai are bani pentru încă 10 zile

Grecia mai are bani să funcționeze doar până în luna octombrie a 2011, a spus lunea trecută (12 septembrie) secretarul de stat din Ministerul de Finanţe Filippos Sachinidis: "Avem spaţiu de manevră până în octombrie"

"Dacă nu va primi următoarea tranșă de ajutor, ar putea avea probleme mari în a plăti salariile funcționarilor publici, precum și pensiile - ea are o datorie de 6 miliarde deja față de companii private," scrie Financial Times (FT). Pentru a-și putea plăti facturile până pe 10 octombrie prin următorul împrumut internațional, Atena va trebui să taie locurile de muncă a mii de muncitori din sectorul public, care au fost o parte esenţială din baza de guvernământ Partidul Socialist, conform FT.

Pentru a convinge investitorii internaționali să-i ofere următorul împrumut, Greciei i s-a cerut să concedieze între 20,000 și 25,000 de funcționari publici, angajaţi în ultimii doi ani (2010 și 2011). "Mii de alți funcţionari publici ar putea fi plătiți cu doar 60% din salariu în următoarea perioadă," mai scrie FT.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite