Grecia riscă să-și piardă locul în zona euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisarul european grec transmite un mesaj dur celor de acasă: "ori facem sacrificii, ori pierdem moneda euro".

Comisarul european grec, responsabil pentru afaceri maritime şi pescuit, Maria Damanaki, a avertizat miercuri (25 mai) guvernul grec că s-ar putea să fie nevoit să părăsească zona euro dacă nu ia măsurile sugerate de UE.

Cele trei principale condiții pe care Atena s-a angajat să le respecte în momentul în care a acceptat ajutorul de 110 de miliarde de euro, pe o durată de trei ani, din contribuții ale FMI și UE, au fost consolidarea fiscală, reformele structurale şi privatizarea unor active.

Sacrificii

Damanaki, care, de obicei, nu face declarații publice cu privire la alte aspecte decât portofoliul ei, afaceri maritime și pescuit, a vorbit miercuri (25 mai) Greciei despre eforturile pe care trebuie să le facă pentru a-și păstra moneda euro, care, spune aceasta, este cea mai mare realizare postbelică a țării.

"Grecia trebuie să ia măsuri dure pentru a face faţă crizei cauzate de datoriile sale sau va trebui să se întoarcă la drahme," a spus comisarul Damanaki.

"Mă simt datoare să vorbesc deschis despre acest lucru," a mai spus Damanaki, "ori cădem de acord cu creditorii noştri asupra unui program de sacrificii dure ... ori ne intoarcem la drahma".

Perioadă "critică" pentru Grecia

Comisarul european pentru afaceri economice și monetare Olli Rehn a spus, pe 17 mai, că Grecia trebuie să-și respecte promisiunile "imediat", mai ales în privința privatizării. 

"Ajustarea fiscală din ultimele șase luni este, într-adevăr, fără precedent, însă acum este foarte important pentru Grecia să urmeze o consolidare fiscală și să-și privatizeze activele, după cum am discutat," a spus Rehn.

Rehn a anunțat că UE așteaptă un răspuns de la Grecia în următoarele zile, "perioadă critică pentru viitorul acestei țări, dacă își dorește să urmeze drumul corect spre o recuperare viabilă".

Restructurarea împrumutului

Jean-Claude Juncker, preşedintele Eurogrupului, format din miniștrii de finanțe din zona euro, a declarat că UE va considera o re-eşalonare a datoriilor Greciei, după ce Atena va lua toate măsurile necesare pentru a-și reduce deficitul.

Junker a menționat o restructurare "ușoară" sau o "re-profilare" a datoriei grecești. Cu alte cuvinte, perioada rambursării împrumuturilor restante se va mări, iar rata dobânzii va scădea, dacă Grecia va face toate eforturile necesare recuperării economice și-și va respecta promisiunile făcute la momentul semnării acordului.

"În cazul în care Grecia va face toate eforturile posibile, vom lua în considerare o ușoară restructurare a datoriei greceşti," a spus Junker.

Junker a negat cu vehemență, la începutul acestei luni, zvonul unei retrageri a Greciei din zona euro. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite