Grecia: Poliţiştii vor să-i aresteze pe trimişii UE, FMI şi BCE la Atena

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Principalul sindicat al poliţiei elene ameninţă că va solicita emiterea unor mandate de arestare pe numele membrilor delegaţiilor UE şi FMI, şi BCE care tot fac „inspecţii" la Atena, sub acuzaţia că aceştia propun măsuri de austeritate profund nepopulare, scrie cotidianul „The Guardian".

Conform unei scrisori obţinute de Reuters, Federaţia Poliţiei Elene îi acuză pe reprezentanţii CE, BCE şi FMI de „şantaj şi erodarea democraţiei şi suveranităţii naţionale" a Greciei. Sindicatul ameninţă că ar putea cere un mandat de arestare pe numele şefului delegaţiei FMI la Atena, Poul Thomsen.

Ameninţarea este simbolică deoarece mandatele de arestare trebuie aprobate de judecători. Totuşi, situaţia reflectă furia cetăţenilor greci faţă de noile măsuri de austeritate solicitate de Troica formată din BCE, CE şi FMI pentru acordarea unui nou împrumut destinat evitării intrării Greciei în incapacitate de plată.

În scrisoarea adresată şefului misiunii BCE în Grecia, Klaus Masuch, sindicatul poliţiştilor greci se mai spune: „Dat fiind că menţineţi această politică destructivă, vă avertizăm că nu puteţi să ne faceţi să luptăm împotriva fraţilor noştri. Refuzăm să stăm împotriva părinţilor noştri, fraţilor, copiilor şi altor cetăţeni care protestează cerând schimbarea acestor politici".

Creditorii vor şi mai multă austeritate în schimbul banilor

Miniştrii de Finanţe din zona euro au decis joi seară la Bruxelles să amâne până miercuri autorizarea unui nou plan de asistenţă financiară pentru Grecia, punând acestei ţări mai multe condiţii, printre care şi realizarea de noi economii la buget, a anunţat preşedintele Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, citat de AFP.

O nouă întâlnire a miniştrilor de Finanţe din statele zonei euro este prevăzută pentru miercuri, în cursul acesteia fiind aşteptată aprobarea noului plan de asistenţă pentru Grecia, sub rezerva îndeplinirii condiţiilor de către aceasta din urmă. Prima condiţie este ca Parlamentul grec să aprobe, până duminică, planul de austeritate pe care guvernul de la Atena l-a convenit cu Troica.

În plus, până miercuri, guvernul grec trebuie să identifice economii suplimentare de 325 de milioane de euro în bugetul pentru anul 2012, a precizat Juncker. Ultima condiţie este ca partidele politice care formează coaliţia de guvernare din Grecia să furnizeze „garanţii politice serioase" pentru sprijinirea planului de austeritate, a mai subliniat preşedintele Eurogrupului, care a recunoscut că în cursul reuniunii miniştrilor de Finanţe din zona euro au existat „schimburi vii de opinii", fără să ofere detalii.

În baza noului plan de asistenţă financiară, Grecia ar urma să primească împrumuturi în valoare de circa 130 de miliarde de euro.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite