UPDATE Asistenţii lui Becali de la Bruxelles, agenţi pentru Steaua? “Nu e normal aşa ceva. Este abuz de autoritate"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asistenţii europarlamentarilor de la Bruxelles au explicat, pentru Adevărul Europa, că nu pot acţiona nici ei şi nici eurodeputatul pentru chestiuni care nu ţin de activitatea parlamentară, după ce finanţatorul Stelei a anunţat că îşi va trimite angajaţii de la Bruxelles şi Strasbourg să rezolve problema stadionului pe care va juca Steaua în Liga Europa.

"Asistenţii nu pot face ei demersuri pentru ceva ce nu ţine de activitatea europarlamentarului. Aşa ceva nu se poate", a declarat asistentul unuia din europarlamentarii români. Potrivit altuia, contractual pe care asistentul îl are este direct cu cabinetul euroalesului, care îi este singurul şef, astfel că limita dintre ce se poate şi ce nu poate fi uneori încălcată.

"Nu e normal așa ceva. Te poate ruga să-i rezolvi o problemă administrativă, din Bruxelles, precum internetul, facturile, dar aceste lucruri ar trebui să aibă legătură cumva cu obligațiile oficiale declarate în contract. A depășit cu foarte mult linia. Nu am mai auzit de așa ceva niciodată până acum de la niciun asistent de europarlamentar. Poate doar asistenții locali, din România, se pot implica și în alte activități politice de-ale europarlamentarului. Acesta este un abuz de autoritate. Şi cred că Parlamentul European a trebuit să ia măsuri", a declarat, pentru Adevărul Europa, asistentul unui europarlamentar sloven.

"Eşti la dispoziţia deputatului. Parlamentul European este la mijloc în această chestiune, dar nu are nicio putere", a explicat un alt asistent. Eurodeputatul Gigi Becali nu poate pretinde că face această acţiune, legată de Arena Naţională, în interesul României câtă vreme este vorba despre interesul echipei de fotbal al cărei finanţator este.

Singurul mod în care el ar putea să folosească asistenţii personali de la Bruxelles este să dovedească faptul că, problema în discuţie, este o chestiune naţională sau să pretindă că face acest lucru "în beneficiul României"

Asistenţii euroaleşilor au funcţii politice

"După părerea mea această chestiune nu este reglementată foarte clar în statutul asistenţilor. Dacă este vreo solicitare care te deranjează şi vine din partea deputatului, teoretic, te poţi plânge. Practic însă, îţi piezi jobul. A fi asistent înseamnă că ai ales o funcţie politică. E un post fără concurs, o marjă discreţionară. Nu eşti funcţionar. Deci, eşti la dispoziţia europarlamentarului", a explicat un alt fost asistent.

Potrivit regulamentului, UEFA nu acceptă imixtiunea politicului în fotbal. Articolul 1 din capitolul "Legalitate şi conducere" al Uniunii arată clar că aceasta trebuie să fie "neutră din punct de vedere politic şi religios". Paragraful al doilea al mai spune că fotbalul trebuie promovat fără niciunfel de discriminare pe criteria politice, de rasă sau din alte motive.

Becali: Îmi trimit consilierii mei europarlamentari să se ocupe de detalii

Finanţatorul Stelei, Gigi Becali, care este şi eurodeputat a organizat o conferinţă de presă în care a comentat decizia UEFA de a interzice Stelei să joace primul meci din Liga Europa pe stadionul naţional Arena şi a decis ca partida să se desfăşoare la Cluj. „Nu înţeleg ce s-a întâmplat. Ieri delegatul UEFA era de acord cu planul nostru, azi a plecat în Olanda, am trimis şi doi dintre consilierii mei europarlamentari, unul de la Bruxelles şi unul de la Strasbourg, să se ocupe de toate detaliile, dar aflu acum că meciul nu se mai amână. Nici ei nu mai au ce face. Sunt foarte supărat, pentru că eu pird astfel 500.000 de euro".

Gigi Becali crede că nici oficialii forului european n-au avut încredere în planul său de înlocuire rapidă a gazonului pe pe „Arena Naţională". „Este posibil să fi intervenit cineva de la Bucureşti ca meciul să nu se mai amâne. Cert este că e ceva la mijloc. Nu e sabotaj, dar e cineva care are putere, dar care n-are încredere că se poate înlocui gazonul la timp. Cei de la UEFA ştiu că se poate schimba gazonul şi să se poată juca a doua zi pe el, dar nu au încredere că putem noi, românii, să facem asta", a spus Becali.

Latifundiarul şi-a vărsat mai apoi năduful şi asupra lui Adrian Oprişan, omul vinovat pentru deastrul de pe „Arena Naţională": „Acest Oprişan a pus un gazon prost pentru că e un dobitoc. E şi profitor, de-aia a şi pus nisipul ăla aiurea. Un ageamiu, pierdem bani din cauza lui".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite