Germania închide şapte centrale atomice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cancelarul german, Angela Merkel, s-a răzgândit în ceea ce priveşte prelungirea duratei de utilizare a centralelor nucleare din ţară, în urma crizei din Japonia. Ea a suspendat acordul semnat în acest sens anul trecut la nivelul coaliţiei guvernamentale.

Guvernul german a anunţat ieri că va închide, până în iunie, toate cele şapte centrale nucleare care au intrat în funcţiune înainte de 1980. Iniţial, Germania urma să renunţe în totalitate la energia nucleară, după închiderea unei ultime centrale în 2021, dar au existat presiuni, provenite în mare parte din industria energetică, pentru menţinerea în funcţiune a unităţilor.

Ulterior, guvernul decisese să menţină în funcţiune centralele nucleare încă 12 ani după 2021. Decizia lui Merkel ar putea avea motive electorale. Partidul său, CDU, este în pericol de a pierde alegerile din această lună, din landul Baden-Wuerttemberg, parţial din cauza creşterii sprijinului populaţiei pentru Partidul Verzilor, în condiţiile în care germanii sunt împotriva folosirii energiei nucleare.

Francezii sunt şi ei îngrijoraţi în privinţa accidentului nuclear din Japonia. Ministrul francez al Bugetului, François Baroin, a spus că guvernul va reevalua măsurile de securitate la cele 58 de centrale nucleare ale ţării şi ar putea decide să mărească gradul de precauţie.  El a spus că reactoarele construite în Franţa sunt printre cele mai sigure din lume.

Accident de nivelul 5 sau 6

Autoritatea de siguranţă nucleară din Franţa a declarat că accidentul nuclear din Japonia poate fi clasat ca fiind de nivelul 5 sau 6 pe scara internaţională de la 1 la 7. Agenţia nucleară japoneză clasase accidentul ca fiind de nivelul 4. 

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite