Germania despre raportul Schengen: Nu e de ajuns să ai calculatoare bune. Europenii trebuie să se simtă în siguranţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hortefeux şi de Maiziere au blocat accesul „căruţei româneşti“ (România e reprezentată în ghidurile germane printr-o căruţă)
Hortefeux şi de Maiziere au blocat accesul „căruţei româneşti“ (România e reprezentată în ghidurile germane printr-o căruţă)

Thomas de Maizière, ministrul de interne al Germaniei, a spus că intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen ar fi o decizie "prematură"

În urmă cu o săptămână, pe 14 ianuarie 2011, comisia de evaluare a României şi Bulgariei pentru intrarea în Schengen a arătat că românii sunt pregătiţi să adere, pe când bulgarii au încă probleme tehnice de rezolvat.

Un SIS bun nu aduce pace europenilor

În ciuda faptului că România a implementat corect sistemele SIS şi SIREN, iar evaluarea generală a raportului a fost una "apreciativă", Germania consideră că intrarea în spaţiul Schengen nu depinde numai de performanţa unor sisteme informatice.

"Nu este de ajuns să ai calculatoare bune," a spus Maizière. "Este mai mult vorba despre siguranţa că întregul sistem este suficient de solid astfel încât toţi europenii să aibe încredere în el -€“ iar aici este punctul unde noi avem dubii," a mai spus acesta.

Ţările care aspiră la a deveni membre Schengen trebuie să fie pregătite "şi tehnic, şi politic", a spus Maizière în timpul Consiliului informal JAI a miniştrilor de interne ieri (20 ianuarie) în Budapesta, relatează European Voice.

Germania, împreună cu Franţa, Finlanda, Olanda şi Austria, precum şi alte ţări membre, este unul din statele care se opun intrării României în Schengen în prima jumătate a acestui an, în timpul preşedinţiei rotative UE a Ungariei.

Prim-ministrul maghiar, Viktor Orbán, a făcut însă public faptul că aderarea celor două ţări la Schengen rămâne una dintre priorităţile sale, "la fel de importantă ca orice alte problemă, precum aderarea Croaţiei la UE şi criza financiară".

Află aici dacă Ungaria continuă să sprijine intrarea României în Schengen, în ciuda opoziţiei unor ţări membre

Promisiunea Ungariei

Sándor Pintér, ministrul de interior al Ungariei, a spus reporterilor ieri la Budapesta că "aderarea României la Schengen s-ar putea întâmpla în timpul preşedinţiei maghiare a consiliului UE, care durează de la începutul acestui an până la sfârşitul lunii iunie, relatează tot European Voice.

"€œTehnic vorbind, România este pregătită să intre în Schengen," a spus acesta.

Intrarea României şi Bulgariei în Uniunea Europeană a fost întâmpinată cu mult criticism în presa internaţională şi în discursurile politicienilor de la Bruxelles. România are un nivel de corupţie ridicat, conform statisticilor Eurostat, iar Bulgaria luptă încă împotriva crimei organizate, o îngrijorare principală a UE în ceea ce priveşte guvernul de la Sofia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite