George Soros după summitul franco-german: “Europa este în pericol, trebuie să fim uniţi!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miliardarul George Soros îşi multiplică semnalele din presa europeană legate de criza datoriilor şi difultăţile prin care trece uniunea monetară.El a comentat, pentru cotidianul francez Le Monde, rezultatele summitului Sarkozy-Merkel de marţi. Iată câteva dintre afirmaţiile sale.


"Europa este în pericol"

- Europa este în pericol. Situaţia este gravă, iar autorităţile de-abia au început să ia lucrurile în serios. Până acum, ele au răspuns doar la presiunile pieţei. Abia acum încep să discute soluţii pe termen lung. Astăzi nu avem de ales, trebuie întărită guvernanţa în zona euro. Întrebarea nu este dacă să avem o monedă unică sau nu. Moneda euro există şi, dacă se prăbuşeşte, acest lucru ar duce la o criză bancară scăpată de sub control. Ar arunca lumea intr-o recesiune profundă.

Euroobligaţiunile: "Diavolul stă în detalii"

Nicolas Sarkozy a avut dreptate să spună, marţi, că ar trebui să fie luată în considerare emiterea de euroobligatiuni de-abia la sfârşitul procesului. Acesta trebuie să fie scopul. Pentru a ieşi din groapă, statele membre trebuie să se finanţeze la un cost rezonabil. Euroobligatiunile sunt cel mai bun mod de a realiza acest lucru. Dar diavolul este în detalii! De către cine, cum şi în ce cantitate trebuie să fie emise aceste valori mobiliare? Toate acestea ar trebui să fie discutate.

Şi acest lucru nu este suficient. Cu toate discuţiile legate de eurobonduri, uităm de starea sistemului bancar european, aflat,de asemenea, în criză. Instituţiile sunt prea fragileInstituţiile sunt subcapitalizate şi deţin o mulţime de titluri de credit european, considerate anterior ca fiind produse fără riscuri. Acest lucru nu mei este evident, mai ales pentru titluri spaniole şi italiene. Trebuie să eliminăm acest risc prin eurobonduri şi recapitalizarea băncilor.Ele au dificultăţi, se luptă între ele şi taie liniile de creditare. Acest lucru impinge Europa în recesiune.

Euroobligatiunile sunt ultima solutie. Între timp, Consiliul de Miniştrilor de Finanţelor din UE (ECOFIN) ar trebui să permită Băncii Cenrtale Europene să furnizeze lichidităţi pentru a permite statelor să se finanţeze, la tarife rezonabile. Fondul European de Stabilitate Financiară (EFSF) ar putea fi, de asemenea, utilizat ca o bancă si să se imprumute de la BCE cu garanţii de stat. Acest lucru ar putea fi o soluţie temporară înainte de crearea de euroobligaţiuni. Problema este atunci să se stabilească o limită de împrumut de către statele membre.


Euro poate supravieţui fără Grecia şi Portugalia

[ Atacurile speculative la adresa Franţei] déjà au început. Sunt ele justificate? Da! Fiindcă déjà este clar că Spania şi Italia nu pot ajuta Grecia şi atunci cota-parte care revine Franţei creşte.(...) Euro poate supravieţui fără Grecia sau Portugalia, ţări de dimensiuni modeste. Dar Uniunea s-ar rupe în cazul în care ar ieşi din euro ţări precum Italia sau Spania. Trebuie să distingem, prin urmare, întremărimea ţărilor. Dar chiar dacă o ţară mică, cum ar fi Grecia, ar abandonat euro, acest lucru ar provoca haos şi colapsul sistemului său bancar. Ieşirea unei ţări din zona euro necesită o pregătire atentă. Creditorii trebuie asiguraţi că nu sunt spoliaţi, iar depunătorilor să li se garanteze depozitele şi să se să se facă astfel încât băncile să rămână în picioare. Toate acestea trebuie scrise, negru pe alb.

Şi ţările pot da faliment

- [ Un faliment al unui stat din Uniunea Europeană ] este foarte posibil. Dacă va fi un "faliment organizat", chiar ar putea să arate bine pentru a şterge o parte a datoriei. Este deja cazul Greciei.Chiar dacă nu vorbeşte despre faliment, acordul din 21 iulie ( de la Consiliul European, n.r.)a pus pe picioare organizarea falimentului unei ţări, fără a provoca un cutremur.


Problemele se agravează reciproc. Să luăm cazul Spaniei, cu o rată a şomajului de peste 20%. Aici este necesar să se mărească prestaţiile sociale, pentru a evita aruncarea ţării în recesiune. Dacă nu poate creşte deficitul, atunci eşti prins în capcană.


În Grecia şi Spania, există o nevoie de reforme structurale, piaţa forţei de muncă trebuie să fie mai flexibilă şi mai competitivă.Dar trebuie stimulată şi cererea internă. Trebuie să existe norme care să permită ţărilor cu nivel ridicat al şomajului să rămână într-un anumit deficit. Problema este că Germania a avut concepţii greşite în aceasdtă privinţă. Ea ar dori toate ţările să fie echilibrate bugetar.

Problemele sunt complexe, dar oamenii vor răspunsuri simple. Acest lucru a crescut frustrările şi i-a condus pe unii spre poziţii anti-europene, precum în Finlanda sau Germania, unde mulţi spun că se opun la transferuri financiare. Trebuie să fim uniţi! Nu avem de ales.

Impozitarea suplimentară a bogaţilor este în interesul acestora

- Warren Buffett ( care a cerut recent impozitarea suplimentară a celor mai bogaţi americani, n.r.) este un investitor talentat şi inteligent. El judecă pe termen lung şi cunoaşte intereseleclasei super-bogate. El a realizat că, dacă cei bogaţi nu face nimic astăzi, vor avea parte de duşmănia opiniei publice în anii următori

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite