Gaddafi este practic terminat, dar Coaliţia îşi continuă misiunile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

NATO va continua să protejeze civilii atâta timp cât va fi necesar, dar nu va desfăşura misiuni terestre. Washingtonul, Parisul şi Londra promit continuarea efortului militar.

Franţa, Marea Britanie şi Statele Unite, statele-pivot în cadrul coaliţiei anti-Gaddafi, plănuiesc să-şi conrinue efortul militar în Libia. Marţi, preşedinţii Obama şi Sarkozy au avut o convorbire pe tema situaţiei din Libia, după ce luni, liderul francez s-a consultat cu premierul britanic Davin Cameron. Concluzia a fost că vor susţine poporul libian "până când forţele fidele lui Gaddafi vor depune armele".

De asemenea, NATO şi-a luat angajamentul de a proteja în continuare civilii. „NATO şi-a luat angajamentul de a proteja civilii, în faţa Organizaţiei Naţiunilor Unite şi a Consiliului de Securitate şi vom continua să ne îndeplinim mandatul cât timp va fi necesar", a declarat marţi, la Bruxelles, putrătorul de cuvânt al Alianţei, Oana Lungescu. „Lansarea în noaptea trecută a unor rachete de tip SCUD asupra oraşului Misrata este o dovadă că nu putem să coborâm garda. Această utilizare a armelor fără discernământ, împotriva oraşului, demonstrează, dincolo de orice îndoială, că misiunea noastră de a proteja civilii este necesară".

Oficialul NATO a mai precizat că, în perioada post-Gaddafi, rolul NATO va fi unul secundar, de sprijin pentru ONU şi Grupul de Contact pentru Libia. NATO nu va avea nici trupe pe teren şi orice participare a Alianţei în Libia, în plus faţă de protejarea civililor, poate avea loc doar „la cerere".


Forţe speciale la Tripoli?

Surse oficiale au declarat pentru cotidianul francez Le Monde că un număr de câteva sute de combatanţi din forţe speciale străine se află în acest moment dislocate pe teatrul de operaţiuni din Libia, în interiorul şi în împrejurimile capitalei Tripoli.Rolul acestora este de a asigura coordonarea între forţele NATO şi trupele rebelilor, mai ales formaţiunile de elită constituite în ultimele luni.


Cinci luni de război

Purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu, a făcut marţi şi un bilanţ al operaţiunilor desfăşurate până acum.

„NATO a înfruntat o maşină de război construită în decurs de mai bine de 40 de ani. Au fost lansate peste 20.000 de lovituri aeriene. Au fost distruse aproape 5000 de ţinte militare legitime, inclusiv peste 800 de tancuri şi piese de artilerie. Şi am făcut-o cu o precizie deosebită, fără precedent, minimizând cât mai mult posibil riscul atingerii civililor. Pentru regimul Gaddafi, acesta este capitolul final", a spus Oana Lungescu.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite