Franța, Germania și Spania se opun ambiției Comisiei de a guverna spațiul Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernele spaniol, francez și german "nu sprijină dorinţa Comisiei Europene (CE), de a-şi asuma responsabilitatea pentru luarea deciziilor privind măsurile operaţionale în domeniul securităţii", au scris acestea într-o scrisoare comună, trimisă Comisiei Europene marți (13 septembrie) seara.

Mișcarea celor trei state, descrisă de purtătorul de cuvânt al comisarului pentru Afaceri Interne, Michele Cercone, ca fiind una "neobișnuită", vine la doar trei zile înaintea prezentării propunerii CE privind reforma spațiului Schengen.

"Neobișnuit"

"Este o situație neobișnuită, să se facă deja comentarii pe o propunere care încă nici nu a fost lansată," a spus Cercone. Acesta a adăugat că "documentul la care am lucrat până acum nu se va schimba", dar a descris propunerea care va fi prezentată abia vineri (16 septembrie) ca fiind "în proces de finalizare".

"Comisia va veni cu o propunere care se bazează pe mecanismul de comitologie. Cu alte cuvinte, sistemul propus ar oferi Comisiei un rol important și esențial în procedura de reintroducere a controalelor la granițele interne ale Schengen. Statele membre nu sunt foarte fericite cu această măsură, iar câteva deja au anunțat că se vor opune.

Mai exact, ele vor să-și păstreze dreptul de a decide dacă vor sau nu să reintroducă controale la frontiere și nu vor să-i cedeze acest drept Comisiei," a explicat, pentru Adevărul Europa, Yves Pascouau, analist senior al think-tank-ului din Bruxelles European Policy Centre, specializat pe afaceri interne europene.

Comisia vrea mai multă putere

Reforma spațiului Schengen pe care comisarului pentru Afaceri Interne Cecilia Malmstrom o va propune vineri (16 septembrie) se bazează pe principiul "soluții comunitare pentru probleme comunitare," conform lui Cercone. "Acum avem o zonă de interes comun care este guvernată prin decizii individuale. Rațional este să schimbăm acest lucru," a spus Cercone.

Directorul general al Direcţiei pentru Afaceri Interne din cadrul Comisiei Europene, Stefano Manservisi a confirmat, de asemenea, că reforma Schengen include o clauză de evaluare a riscului privind securitatea națională.

"Trebuie sa facem acest lucru colectiv, trebuie să ne oprim de la această abordare individuală. Pot exista excepții - atunci când propria securitate națională și ordinea publică sunt amenințate, însă dorim să limităm acest lucru. Măsuri de securitate ar trebui introduse numai în caz de urgență. Dacă decizia riscă să afecteze alte state membre, atunci ea trebuie luată de Comisia Europeană", a spus Manservisi.

Propunerea Comisiei vine într-o perioadă fără precedent pentru spațiul Schengen. Franţa şi Italia au luat anul acesta decizii unilaterale de reintroducere a controalelor la granițe pentru "a face față" valului de imigranţi ilegali nord-africani, sosiți pe continent în urma revoluțiilor "primăverii arabe". Mișcarea lor a fost urmată de Danemarca, care a ridicat vara aceasta frontierele care o despărțeau de Germania și Suedia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite