Comisarul pentru ocuparea forţei de muncă: România riscă să piardă finanţările prin Fondul Social European

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, László Andor, a declarat, în cadrul unor dezbateri pe politica de coeziune, că România riscă să piardă finanţarea prin Fondul Social European în condiţiile în care nu există o accelerare a absorbţiei fondurilor sociale.

Conform declaraţiei Comisarului, în cadrul dezbaterilor din Comisia pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European (REGI) cu privire la Fondul Social European şi la viitoarea politică de coeziune, în România există obstacole în special în privinţa co-finanţărilor sau capacităţii administrative.

„În luna octombrie am fost la Bucureşti, în ceea ce priveşte problema română şi mai mulţi miniştrii au fost asiguraţi că DG Ocupare (Direcţia Generală Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune, din cadrul Comisiei Europene n.r.) se preocupă în mod constant de utilizarea adecvată a Fondurilor Sociale Europene. Există obstacole în special în ceea ce priveşte capacitatea de co-finanţare sau capacitatea administrativă. Iată că toate aceste dificultăţi trebuie tratate ca atare încercând să selecţionăm cele mai bune proiecte din ţară, pentru că este adevărat că dacă nu există nicio accelerare a absorbţiei Fondurilor Sociale Europene în România, această ţară riscă să piardă aceste fonduri", a declarat Comisarul László Andor.

Cine e de vină pentru pierderea finanţărilor?

Eurodeputatul Victor Boştinaru ,care îl citează pe comisarul Andor, consideră că afirmaţiile Comisarului László Andor reflectă o realitate care nu mai poate fi ascunsă de Guvernul de la Bucureşti.

„Am arătat încă din anul 2008 deficienţele aparatului administrativ atât în ceea ce priveşte capacitatea sa de administrare, dar şi incapacitatea de a asigura resursele necesare co-finanţării proiectelor europene. Însă dacă noi am avut întotdeauna pe agendă aceste probleme şi am venit cu soluţii pentru ameliorarea acestei situaţii, Guvernul României asistă impasibil la reducerea sau chiar pierderea finanţărilor de la Uniunea Europeană pe toate axele de dezvoltare.", susţine Boştinaru.

Fondul Social European (FSE) este unul din instrumentele prin care Uniunea Europeană finanţează obiectivele strategice ale politicii de ocupare având ca priorităţi creşterea adaptabilităţii lucrătorilor şi întreprinderilor precum şi creşterea accesului pe piaţa muncii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite