Exclusiv Adevărul Europa: Avocatul pe media de la The Guardian explică în ce condiţii ar trebui oprit site-ul WikiLeaks

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oprirea, prin lege, ar trebui să fie posibilă în momentul în care pe site-ul WikiLeaks se postează informaţii care ameninţă securitatea naţională a unui stat sau viaţa privată a cuiva.

Postarea acestora este “o chestiune de integritate,” spune avocatul Edgar Forbes, iar Assange ar fi cel care ar trebui să le judece natura etică, deşi, în mod normal, el este doar un intermediar între o sursă anonimă şi public. 

  Şanse mici de a te apăra

“Dreptul fundamental de a-ţi apăra viaţa personală nu ar trebui să fie încălcat sub nici o formă,” spune Forbes. In anumite cazuri, Julian Assange ar putea fi dat un judecată chiar dacă sursa de informaţii este anonimă, pentru că el ştie care sunt efectele pe care le poate avea dezvăluirea unor secrete diplomatice sau a unor informaţii personale.

“Insă el poate întoarce un proces legal împotriva celui care vrea să se apere, spunând este dreptul lui la liberă exprimare,” a mai spus Forbes, “ceea ce poate fi adevărat.”
 
Însă faptul că acum Assange este urmărit penal este un semnal de alarmă pentru toată lumea.  “Practic ne arată că tot ce se întâmplă pe internet este monitorizat de oameni cu interese corporatiste,” spune Forbes. 
 
Mai mult profit, mai puţine drepturi

Un mod de a regula ceea ce postează el ar fi să se demonstreze că şi Assange urmăreşte interese financiare de pe urma site-ului WikiLeaks. “Este o chestiune de integritate. Dacă se dovedeşte că el are un profit în bani din acest site, atunci drepturile lui de a posta informaţii ar fi mult mai redus,” spune Forbes, “pentru că nu ar mai fi strict în interesul publicului.”
 
 Forbes spune că Statele Unite ar putea da legi care să blocheze imediat dreptul lui la a posta pe internet, însă o astfel de acţiune ar fi un afront la dreptul american fundamental de exprimare liberă. “În plus, oamenii vor să citească WikiLeaks în continuare, li se pare foarte interesant şi corect ce face Assange.”
 
 Însă Forbes consideră că atunci când informaţiile dezvăluite pun în pericol “cu adevarat” viaţa privată a cuiva sau securitatea naţională a unui stat, “ar trebui ca site-ul să poate fi restricţionat”, deşi este foarte greu să monitorizezi ce se întâmplă online, pentru că spaţiul virtual se întinde pe tot globul, iar legile diferă de la o ţară sau de la un continent la altul. “Singura metodă este să blochezi serverul, însă nu poţi să previi ce se va posta,” spune Forbes. 
 
Putere fără responsabilitate

Assange nu îşi asumă nici o responsabilitate pentru ceea ce apare pe WikiLeaks. Toate sursele lui sunt păstrate anonime, iar el este doar un intermediar. “El postează ceva dacă i se pare interesant, nu este jurnalist, nu poate fi constrâns când scrie ceva, nu îşi asumă efectul informaţiilor pe care le dezvăluie,” spune Forbes. Assange nu este obligat să verifice mai multe surse de informaţii înainte de a posta ceva, şi nici nu îl interesează să fie obiectiv sau să arate mai multe perspective asupra unui subiect.

“El doar le da unor oameni posibilitatea de a posta, în anonimat, nişte informaţii. WikiLeaks este doar o metodă de a facilita dreptul la liberă exprimare, însă acelea nu sunt subiecte filtrate prin sita obiectivităţii,” spune Forbes. “Asta ne face să ne întrebăm ce înseamnă internetul în zilele noastre şi în acelaşi timp, ce înseamnă si cine decide ce este in ‘interesul public’”.

Despre Edgar Forbes

Edgar Forbes este colaborator pe probleme de drept media pentru the Guardian şi consultant în drept media , propritate intelectuală şi risc al reputaţiei pentru Mediabeaks. 
A fost profesor de drept media şi proprietate intelectuală la facultatea cea mai renumită de jurnalism multi-media din Marea Britanie, Bournemouth University. 
 
Forbes a mai lucrat înainte pentru Reuters unde a fost, la nivel global, principalul manager pentru toate cazurile legale de media ale agenţiei de ştiri.

Forbes susţine lecturi, prezentări şi discursuri în mod regulat, la universităţi, academii sau în media.
 
 Vizitează blogul lui la www.mediabeak.com.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite