Europarlamentari olandezi: Statul român vrea să ne pedepsească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarii olandezi consideră că inspecția amănunțită a transporturilor de flori din Olanda arată că "statul român vrea să-și ia revanșa".

Vineri (16 septembrie) seară, în ziua în care Olanda a anunţat că se va opune aderării României în spaţiul Schengen, vămile române au fost luate cu asalt de zeci de inspectori pentru a verifica transporturile de flori trimise din această țară.

Euro-aleșii din Țările de Jos consideră că autoritățile române au luat aceste măsuri "special" pentru "a pedepsi" guvernul olandez. "Felul în care se comportă România cu lalelele olandeze arată că vrea să ne pedepsească, face acest lucru special," a spus, pentru "Adevărul Europa", europarlamentarul olandez Jan Mulder, membru al comisiei pentru drepturi civile, justiție și afaceri interne din Parlamentul European.

Împotriva comerțului liber

Colegul său, europarlamentarul olandez Lucas Hartong a spus că măsura luată de români este o problemă care contravine comerțului liber din UE. "Acțiunea luată de autoritățile române pare a fi în conflict direct cu acordul UE privind comerțul liber, ceea ce devine o chestiune de discutat cu experții pe probleme de comerț," a declarat HArtong. Hartong.

Întrebată despre blocarea importului din Olanda în vama românească şi despre o posibilă legătură între refuzul de la Haga de a accepta candidatura României la Schengen, europarlamentul olandez Sophia In'tVELD, a declarat, în numele grupului liberal al Ţărilor de Jos din Parlamentul European: "Guvernul României are dreptul să fie nervos dar trebuie să demonstreze celui olandez că se înşeală".

Poziția Olandei nu este o surpriză

Țările de Jos acționează legal, deoarece, conform tratatelor existente, "au dreptul de a se opine extinderii Schengen, dacă se constată că țările candidate nu sunt pregătite," a spus europarlamentarul olandez Jan Mulder, membru al comisiei pentru drepturi civile, justiție și afaceri interne din Parlamentul European.

El consideră că opoziția olandeză nu ar fi trebuit privită ca pe o "surpriză": "Nu înțeleg de ce Olanda a surprins lumea cu această poziție, era destul de clar de la ultimul consiliu JAI." Olandezii consideră, "în general", că grănicerii români nu sunt suficienți de "stricți" și că sistemul trebuie "îmbunătățit". "Acum România are șansa de a demonstra că ne înșelăm, suntem doar îngrijorați pentru granițele noastre externe," a mai spus Mulder.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite