Europarlamentarii vor o poliție a granițelor Schengen mai puternică și mai atentă la drepturile omului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarii au votat astăzi la Strasbourg în favoarea întăririi spațiului Schengen și a agenției de gestionare a granițelor sale externe, Frontex.

Noua modalitate de funcționare a sistemului de apărare a granițelor externe Schengen implică numirea unui Ofițer pentru Drepturile Omului de către Frontex care va monitoriza problemele legate de respectarea drepturilor omului.

"Această misiune nu va implica un inspector Frontex pentru fiecare graniță, ci un Ofițer de Resurse Umane care ar monitoriza toate activitățile agenției Frontex," a declarat, pentru Adevărul Europa,raportorul pe acest dosar al PE, Simon Busuttil.

Agenția va mai avea și un Forum Consulatativ care să monitorizeze respectarea drepturilor omului și dacă va exista vreo problemă în acest sens, atunci acea misiune Frontex va fi suspendată sau desființată.

Romania și Bulgaria vor fi considerate granițe externe ale Schengen și vor fi afectate de aceste schimbări atunci când vor adera la Schengen. "Consecințele aderării lor la Schnegen vor începe numai din acel moment," a mai spus Busuttil. "Granițele lor sunt deja granițe externe ale Schengen, ceea ce înseamnă că atunci când vor adera la Schengen și nu vor mai avea granițe interne în spațiul commun, aceste reguli noi ale Frontex tot le vor influența," a explicat un oficial al Comisiei Europene pentru Adevărul Europa.

Comisia Europeană va începe o cercetare pentru a determina dacă noile măsuri de introducere a unor echipe europene de polițiști la granițele externe sunt fezabile și vor fi eficiente.

"Oricum, este clar că Frontex va dispune de mai multe resurse, va fin mai bine coordonată și va avea o mai mare importanță în apărarea granițelor externe ale Schengen," a spus marți (13 septembrie)Cecilia Malmström, comisarul european pentru Afaceri Interne.

Crearea unor echipe de grăniceri europeni nu va schimba faptul că statele membre sunt responsabile pentru controlul de la granițele externe, a declarat un oficial al Comisiei pentru Adevărul Europa. "Echipele de coordonare ale agenției Frontex vor fi mult mai vizibile în misiunile lor, dar acest lucru nu afectează faptul că statele membre trebuie să asigure singure controlul la frontiere". 

Mai multă încredere în Schengen

"Întărirea granițelor externe este o problemă esențială pentru pentru încrederea care ar trebui să domine întregul spațiu Schengen.Acest spațiu commun fără frontiere," mai spune Busuttil, "presupune, în cele din urmă, nu doar înlăturarea granițelor interne, dar și întărirea celor externe, ele sunt interdependente".

Schimbarea regulilor Frontex va aduce îmbunătățiri sistemului de gestionare al granițelor externe și orice îmbunătățire nu poate decât să sporească încrederea statelor membre în spațiul Schengen, a declarat un oficial al Comisiei pentru Adevărul Europa.

"Spațiul Schengen este ca un lanț care nu poate rămâne puternic dacă există chiar și numai o piesă slabă, el își pierde forma dacă metalele nu sunt toate la fel de bine legate între ele. Trebuie să fim duri când vine vorba despre granițele externe, dar trebuie să rămânem generoși și solidari față de oamenii care au nevoie de noi în momente grele, situații care apar de regulă la granițe," a adugat Busuttil.

Întărirea Frontex face parte dintr-o reformă amplă a sistemului Schengen, după ce mai multe state membre au cerut Comisiei să propună un sistem mai eficient de apărare a granițelor externe, condiție necesară "pentru a menține sentimentul de încredere" din spațiul commun fără frontiere.

"Decizia de astăzi va obliga toate statele membre să coopereze mai bine nu numai cu agenția Frontex, dar și între ele, în spiritul de solidaritate care stă, de fapt, la baza acestui spațiu comun fără granițe interne", a spus, în timpul sesiunii plenare de astăzi de la Strasbourg, Jerzy Miller, membru al Consiliului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite