Europarlamentarii cer demisia comisarului european pentru energie/ "A umilit națiunile europene"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisarul european pentru energie Guenther Oettinger a spus vineri (9 septembrie) că steagurile țărilor care încalcă regulile bugetare ar trebui coborâte sub nivelul celorlalte, referindu-se la steagurile din fața instituțiilor europene.

Ideea sa a ridicat semne de întrebare în Bruxelles, unde a fost caracterizată ca fiind "absurdă".

Într-un interviu pentru publicația germană Bild, Oettinger a spus că țărilor care încalcă regulile privind deficitul bugetar ar trebui să li se aplice următoarea măsură: "UE ar trebui să verifice bugetele statelor UE din timp. Dar putem lua în calcul și idei mai neconvenționale."

Comisarul german a continuat: : "Există și sugestia ca steagurile țărilor care păcătuiesc prin deficitul bugetar să fie coborâte sub restul steagurilor statelor UE din fața clădirilor instituțiilor UE. Ar fi doar un simbol, dar ar reprezenta un mijloc bun de intimidare."

Un purtător de cuvânt al Comisiei a spus că limbajul folosit de Guenther Oettinger a fost puternic și vizual și că astfel de afirmații nu pot fi considerate decât a fi "personale," scrie publicația Euobserver.

Oettinger, în calitatea sa de comisar european, reprezintă cei peste 500 de milioane de cetățeni ai UE, iar declarațiile sale fac parte din pecetea Comisiei Europene.

Reacția europarlamentarilor

Europarlamentarii au reacționat la cuvintele lui Oettinger printr-o scrisoare trimisă miercuri (14 septembrie) președintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, în care i-au cerut comisarului german demisia.

"Cuvintele lui Oettinger simbolizează umilirea națiunilor europene. Domnul Oettinger ar trebui să-și retragă cuvintele sau să demisioneze din Comisia Europeană," au spus aceștia.

Printre europarlamentarii semnatari ai acestei scrisori se numără și euro-aleși ai Greciei, Irlandei și Portugaliei, țări care au solicitat pachete de asistență financiară de la UE și FMI. 

Amadeu Altafaj, purtătorul de cuvânt al comisarului UE pentru Afaceri economice, Olli Rehn, a declarat astăzi că Oettinger pur și simplu menţiona "idei care circulă, una mai absurdă ca cealaltă."

Altafaj a spus că nu a discutat această idee cu Rehn, care a se afla astăzi în Franța, la o reuniune a miniștrilor de finanțe din grupul G7 al celor mai bogate economii din lume.

"Avem atât de multe de discutat şi atât de multe de făcut aici, în acest loc de muncă foarte exigent, astfel încât încercăm să ne concentrăm pe idei şi propuneri serioase", a spus el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite