Europa: creştere economică la pământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bruxelles-ul a venit cu două veşti pentru economia UE. Prima: creşterea economică va fi foarte slabă. A doua: Europa nu intră în recesiune. Multe dintre statele UE  înregistrează creşteri economice scăzute, a anunţat comisarul pentru politică monetară, Olli Rehn, la prezentarea prognozei pentru ultima parte a anului.

Creşterea economică în Uniunea Europeană încetineşte, perspectivele sunt mai sumbre faţă de primăvară, iar turbulenţele de pe pieţele financiare împiedică revenirea economiilor UE. Sunt cele mai importante concluzii ale raportului Comisiei Europene pentru creştere economică şi inflaţie. Acesta este un raport interimar şi se referă la cele mai mari şapte economii ale UE: Germania, Spania, Franţa, Italia, Olanda, Marea Britanie şi Polonia.  Din primăvară, condiţiile pe pieţele financiare s-au deteriorat semnificativ, îngrijorările cu privire la datoriile unor state din zona euro s-au accentuat şi s-au extins. „Criza datoriilor suverane s-a înrăutăţit, iar turbulenţele de pe pieţele financiare modifică şi vor modifica pentru o perioadă economia reală", a explicat comisarul pentru Politică monetară, Olli Rehn.

Efectul asupra populaţiei

Cifrele prevăzute pentru lunile iulie-septembrie sunt înjumătăţite, astfel că prognoza pentru ultimele trei luni ale anului a scăzut de la 0,4% la 0,1%. Problemele de pe pieţele financiare şi o scădere a cererii din afara Europei ar putea fi cele două mari cauze ale stării economiilor ţărilor UE, a mai susţinut  Comisia Europeană.

Tot acestea afectează şi încrederea consumatorilor care s-a deteriorat semnificativ. „Slăbirea încrederii este extinsă pe scară largă în toate sectoarele, în rândul consumatorilor şi companiilor. Deteriorarea încrederii se observă printre toate cele mai mari economii ale statelor din Uniunea Europeană", a anunţat Rehn. Un factor important care influenţează încrederea consumatorilor este legat de locurile de muncă.  Eurostat a prezentat ieri şi detalii despre rata şomajului. Ocuparea forţei de muncă a crescut cu 0,3% în zona euro şi cu 0,2 % în toate cele 27 de state membre.

Polonia şi Germania cresc cel mai mult

Comisia Europeană se aşteaptă la o creştere inegală între statele membre, după o rată de creştere a PIB-ului de 0,2% peste vară. De exemplu, pentru Polonia şi Germania este proiectată o creştere la 4% şi respectiv  2,9%,  în timp ce pentru Italia şi Spania redresarea e mai redusă -  0,7 şi respectiv 0,8%. De altfel, economia Germaniei este singura care creşte mai mult decât estimările din primăvară.

Creşterea economică va fi redusă şi în Marea Britanie - de la 1,7% la 1,1%. Polonia este într-o situaţie ceva mai bună, cu o creştere a PIB în termeni reali cu 1,1%, bazată pe o cerere internă mult mai consistentă care, potrivit raportului, „a generat mai multe investiţii şi mai mult acces la creditele bancare". Olanda înregistrează şi ea scăderi pe toată linia, de la investiţiile private până la consum. 

Stresul de pe pieţe va tot lovi

„Recuperarea după o criză financiară este deseori lentă şi plină de obstacole. În plus, economia UE este afectată de un mediu extern mult mai dificil, iar cererea se supune acestei situaţii", a spus Olli Rehn. Deşi a susţinut că UE nu se îndreaptă spre o nouă recesiune, comisarul  a avertizat că nivelul datoriilor suverane  este „îngrijorător".  Pentru viitor, Comisia nu se aşteaptă la o creştere a exporturilor nete, din cauza scăderii cererii externe. 

Cererea internă este şi ea în scădere. Riscurile legate de perspectivele de creştere sunt la nivel ridicat, a mai spus Rehn, care a explicat faptul că ele sunt legate în special de situaţia fragilă a pieţei financiare, de „provocări semnificative în ceea ce priveşte durabilitatea financiară, nu doar în interiorul UE, ci şi în cele mai importante economii din afara UE şi de inflaţia din economiile emergente". 

O parte importantă a revizuirii în scădere a indicatorilor economici este pusă pe seama „stresului" la care sunt supuse pieţele financiare şi care continuă să crească. Prognoza pentru toate cele 27 de economii ale statelor membre va fi prezentată după mijlocul lunii noiembrie. „Previziunile Comisiei Europene confirmă faptul că perspectivele pentru economia europeană s-au deteriorat. Creşterea PIB-ului pentru 2011 va fi, cel mai  probabil, în jurul valorii de 1,7%.

Dar aceasta este în mare parte rezultatul creşterii economice puternice de la sfârşitul anului 2010 şi începutul anului 2011. Instabilitatea de pe pieţele de capital, asociată cu incertitudinea politică au taxat economia reală. Aceasta arată că e nevoie de măsuri ferme atât la nivelul UE şi al statelor membre pentru stabilitate economică şi de creştere pe termen lung", a declarat, pentru „Adevărul Europa", James Watson, director al Departamentului de Afaceri Economice, de la BUSINESSEUROPE.

„Creşterea economică poate reveni doar când deciziile cele mai importante sunt implementate, adică guvernanţa economică şi disciplina bugetară.''
Barbara McIntosh Deane
reprezentant al Federaţiei Bancare Europene

Click pe infografie pentru a mări

image
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite