Euro-topics/ Să fim puţin sârbi!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană ar putea propune marţi reintroducerea vizelor pentru Serbia şi Macedonia. Motivul: aceste ţări ar abuza de această facilitate ca sa determine minorităţile de pe teritoriul lor pentru a migra catre UE, relatează AFP şi site-ul Euractiv. Skopje şi Belgrad se află în atenţia mai multor lideri europeni, care le-au cerut repetat să ia măsuri pentru a descuraja exodul minorităţilor în UE.

Ca român, când citeşti o asemenea ştire, te ia pur şi simplu cu furnicături pe şira spinării. Avem în faţă dovada a ceea ce ni s-ar fi putut întâmpla şi nouă, dacă nu am fi reuşit, ca prin minune, să aderăm la Uniunea Europeană în ianuarie 2007 şi am fi amânat momentul - idée vânturată, la vremea ei, de unele elite politice şi economice de la noi.


În al doilea rând, motivul este stupefiant. Este cumva în firea lucrurilor ca anumite minorităţi ( rromii, dar nu numai) să plece în număr mai mare sau, cel puţin, să devină mai vizibile în Occident. Ştim asta, din experienţa noastră - milioane de români care muncesc din greu în ţările de adopţie se văd infinit mai puţin decât câteva mii de infractori.


Şi atunci, ce ar trebui să facă statele "exportatoare"? Să-I "sorteze" pe cei care vor să iasă din ţară după numele din buletin sau după culoarea pielii? I-ar plăcea Comisiei o asemenea variantă? Dar liderilor tot mai populişti de la Paris, Roma, Haga ori Copenhaga? În definitiv, e vorba de aceeaşi Comisie, care a acceptat să fie pusă în faţa faptului împlinit de Franţa şi Italia, atunci când acestea au decis, cu de la sine putere, să suspende acordul Schengen la frontiera comună.


România ar trebui să respingă cu hotărâre reintroducerea vizelor. Fiindcă libertatea merită apărată înainte de orice. Şi fiindcă ştim ce înseamnă să fim supuşi umilitoarelor proceduri de obţinere a vizei Schengen. Să fim şi noi, un pic, sârbi!

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite