Euro-topics/ A demisionat şi slovenul! Severin rezistă. Până când?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul sloven Zoran Thaler, fost ministru de externe al ţării sale, şi-a anunţat demisia din Parlamentul European, în urma scandalului "Mită pentru lobby". El i-a urmat astfel austriacului Ernest Strasser, fost ministru de interne la Viena. Dezvăluirile din The Sunday Times au făcut, aşadar, două victime de lux. Nu şi pe a treia.

Românul Adrian Severin rezistă încă, în pofida opiniei formulate de chiar liderul grupului socialist, Martin Schultz - potrivit acestuia, europarlamentarul PSD nu ar mai trebui să facă parte din grupul socialiştilor.

În aceste condiţii, şansele lui Adrian Severin de a ieşi cu bine din acest scandal au devenit infime. Interesul liderilor marilor grupuri politice din Parlamentul European este de a conserva, înainte de toate, prestigiul instituţiei.

După adopătarea Tratatului Lisabona, Parlamentul European a primit atribuţii sporite, fiind implicat în întregul process legislativ de la nivelul Uniunii. În acest moment, Parlamenmtul se află într-un proces de "marcare a teritoriului" şi de afirmare a noii sale poziţii faţă de Consiliul European şi de Comisie.

De unde şi seria de episoade tensionate din ultimul timp - de exemplu bugetul pe 2012 sau accesul parlamentarilor la rapoartele tehnice Schengen pentru România şi Bulgaria.

Mizele sunt aşadar cu mult prea mari pentru ca cineva să-şi permită să sară în apărarea lui Adrian Severin, rămas singur pe front. Din acest punct de vedere, rezistenţa sa îndârjită începe să capete nuanţe tot mai intense de ridicol.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite