Euro-topics/ Guvernul român se joacă cu focul! Fonduri de 800 de milioane de euro sunt în pericol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fonduri de 800 de milioane de euro sunt în prezent blocate de Comisia Europeană, ca urmare a unui audit efectuat în această primăvară.

Guvernul român şi, mai ales, Ministerul Dezvoltării Regionale, în curtea căruia au fost semnalate neregulile, nu se grăbeşte să trimită explicaţiile necesare. Spre surprinderea funcţionarilor Comisiei Europenem, care în această săptămână ar trebui să decidă: continuă să ne ţină banii blocaţi sau nu.


În acest timp, rata de absorbţie a României s-a prăbuşit, semnalul fiind extrem de prost. Comisia aşteaptă de la România , dimpotrivă, o creştere semnificativă a ratei de absorbţie. Altfel, începând cu anul 2012 vom pierde bani mulţi.


Este adevărat, nu e uşor de dat răspunsuri credibile către Bruxelles. Dacă ar fi fost numai cazul Dragnea, mai treacă-meargă. Dar situaţii asemănătoare au fost semnalate şi în alte judeţe. Iar surse europene susţin că, de fapt, la TOATE obiectivele verificate de auditul Comisiei s-au semnalat probleme la capitolele de achiziţi publice. Ceea ce conduce direct la suspiciunea de corupţie. Vă mai amintiţi interviul acordat de comisarul Dacian Cioloş ziarului „Adevărul", în luna mai? Comisarul bătea şaua să priceapă iapa: Comisia ştie că funcţionari români condiţionează alocarea fondurilor de colaborarea beneficiarilor cu anumite firme de consultanţă sau anumiţi furnizori!


Şi ce s-a întâmplat? Mai nimic! De fapt, s-a întâmplat ceva: preşedintele a cerut să nu se mai trimită documente pentru decontare la Bruxelles până când licitaţiile din România nu vor fi verificate. Semn că şi Bucureştiul recunoaşte gravitatea problemei.

Citiţi AICI articolul din „Adevărul Europa" despre întârzierea de către partea română a răspunsurilor aşteptate de Comisia Europeană

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite