Euro-topics/ Croaţia, undă verde spre UE, fără MCV. Ce va face România?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele croat  Ivo Josipovic (stânga) şi preşedintele  Consiliului European, Herman van Rompuy
Preşedintele croat Ivo Josipovic (stânga) şi preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy

Croaţia a primit săptămâna trecută undă verde pentru intrarea ]n Uniunea Europeană, după ce a încheiat negocierile de aderare. Va accepta România o aderare fără mecanism de monitorizare?

Negocierile de aderare s-au desfăşutat într-un timp îndelungat, din cauza reformelor cerute de Bruxelles în domeniul justiţiei, luptei împotriva corupţiei, dar şi din cauza crimelor de război şi a cooperării cu Tribunalul Penal Internaţional. Astfel, Comisia nu a vrut să mai repete experienţa negocierilor cu România şi Bulgaria, care au fost acceptate ca state membre în condiţiile în care nu atinseseră în totalitate standardele necesare, iar Mecanismul de Cooperare şi Verificare a generat doar progrese parţiale.

"Nu aş fi crezut în urmă cu un an că Croatia va putea adera la UE. Însă în decurs de un an, reforma sistemului judiciar a fost completată, într-o manieră ireversibilă", a declarat comsiarul european Viviane Reding.
Miniştrii de Externe din cele 27 de state membre ar putea fi chemaţi, la rândul lor, să se pronunţe, la 21 iunie, asupra acestui subiect, cu câteva zile înainte de summitul liderilor europeni, potrivit unor surse diplomatice.

Rămâne de văzut dacă Bucureştiul va accepta aderarea Croaţiei fără condiţii ulterioare, de genul monitorizării la care sunt supuse acum România şi Bulgaria. Într-un interviu acordat ziarului Adevărul, în ianuarie 2011, ministrul de externe Teodor Baconschi afirma că Româna ar putea condiţiona aderarea Croaţiei de impunerea unui mecanism de monitorizare. Surse diplomatice afirmă că poziţia României nu s-ar fi schimbat între timp.

Dacă statele membre vor accepta propunerea Comisiei, iar parlamentele celor 27 vor ratifica documentul, aderarea Croaţiei va putea deveni efectivă în iulie 2013.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite