Elena Udrea la UE, varză de Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale, a stârnit ieri protestele europarlamentarilor pentru că nu s-a prezentat la audieri ca să dea explicaţii legate de absorbţia fondurilor europene. Eurodeputaţii o acuză pe Elena Udrea de sfidarea Parlamentului European. Ministrul l-a trimis la audieri pe secretarul de stat Răzvan Murgeanu, care s-a încurcat în cifre.  

România, codaşă la fonduri europene

Udrea: Nici o Comisie de la Bruxelles nu cheamă un ministru la raport / Nu am fost la Parlament pentru că am vorbit cu comisarii

Elena Udrea era aşteptată ieri la audieri la Comisia pentru afaceri regionale (REGI) din Parlamentul European pentru a da socoteală referitor la modul în care România utilizează fondurile  europene. Prezentă la Bruxelles, Udrea a ales să-l delege pe secretarul de stat Răzvan Murgeanu să o reprezinte la comisie, agenda sa incluzând doar întâlniri  cu Antonio Tajani, vicepreşedintele Comisiei Europene şi comisar pentru  industrie, precum şi cu Johannes Hahn , comisar pentru politică regională. Absenţa sa de la audierile din comisie a atras un val de critici dure din partea eurodeputaţilor nemţi, care doreau să ştie măsurile pe care România le ia ca să folosească milioanele de euro puse la dispoziţie de UE.

„Doamna Udrea sfidează Parlamentul European", a spus, revoltată, Constanze Krehl, coordonatorul socialiştilor în Comisia REGI. „Am fost foarte fericită că am invitat în comisia noastră ministrul Dezvoltării Regionale din România pentru a discuta raportul pe absorbţia fondurilor UE de către România. Păcat însă că ministrul nu a putut veni şi am fost nevoită să accept că a venit secretarul de stat. Dar, în mod normal, atunci când invităm ministrul, el trebuie să vină. Avem informaţii că doamna Udrea este în Bruxelles şi de aceea nu cred că este cel mai potrivit mod de a trata Parlamentul European", a mai declarat, pentru „Adevărul Europa", coordonatorul socialiştilor europeni din Comisia REGI, europarlamentarul german, Constanze Krehl.

Prea „deştept" pentru eurodeputaţi

Murgeanu a fost criticat şi el la scenă deschisă pentru că a venit cu un raport plin de cifre pe care traducătorii abia ţineau pasul să-l explice. "Ministerul a fost reprezentat de secretarul de stat Răzvan Murgeanu, care, având un limbaj profesionist, nu a putut fi înţeles de o parte a europarlamentarilor, în timp ce ministrul Elena Udrea se afla la o întâlnire cu Antonio Tajani, vicepreşedintele Comisiei Europene", a fost replica ministerului, care a emis ulterior un comunicat de presă. El a explicat europarlamentarilor străini că România are un plan de acţiuni pentru absorbţia banilor UE, că sunt chiar unele termene depăşite, dar că până pe 15 aprilie el va deveni funcţional.

Secretarul de stat, Răzvan Murgeanu, a explicat, pentru „Adevărul Europa", după criticile din comisie, că nu Udrea, ci el este cel care se pricepe să dea explicaţii tehnice pe cheltuirea banilor din programele europene. E drept, nu pe toate. „Doamna ministru avea un alt program, dinainte stabilit când a venit această invitaţie de la Parlament şi dealtfel eu sunt cel care se ocupă de Planul Operaţional Regional. Era o chestiune tehnică, nu am crezut că e una politică", a comentat Murgeanu.

Udrea: Premiant printre proştii satului

Elena Udrea a comentat absenţa de la Comisia REGI arătându-se supărată pentru că, deşi se află în ipostaza de „premiant printre proştii satului", nimeni de la Bruxelles nu apreciază această „realitate". Udrea a insistat că absorbţia fondurilor regionale de către ministerul ei este cea mai bună din România, dar ţara se află la coada Europei  pe toate cheltuielile cu fondurile UE. La Bruxelles a fost prezentă şi Anca Boagiu, ministru al Transporturilor. 

Comisia Europeană a dat numeroase semnale privind incapacitatea României de a atrage fonduri europene şi va mai pune în următoarea lună încă o dată talpa în acceleraţie pentru a determina autorităţile de la Bucureşti să facă ceva în privinţa absorbţiei scăzute. Comisia Parlamentului European, unde se discută şi se iau unele decizii legate de soarta fondurilor europene, a invitat-o special pe Elena Udrea să explice ce face România ca să cheltuiască fondurile UE.

Potrivit celor mai recente statistici europene, România are cea mai mică rată de absorbţie a fondurilor UE din toate ţările membre. Milioanele de euro care stau necheltuite de România reprezintă bani din taxele altor europeni, în special din bugetele marilor contribuabili ai UE, Germania şi Franţa. Eurodeputaţii sunt cu atât mai nemulţumiţi cu cât trebuie să dea explicaţii acasă pentru banii pe care îi alocă degeaba României.

"Doamna Udrea sfidează Parlamentul European. Atunci când invităm ministrul, el trebuie să vină."
Constanze Krehl
membru al Comisiei pentru afaceri regionale

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite