Scandal la Bruxelles: Elena Udrea sfidează Parlamentul European/ Ea trebuia să explice cum foloseşte România banii UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarii nemţi din Comisia pentru afaceri regionale (REGI) din Parlamentul European au criticat-o astăzi dur pe Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale, pentru că nu a onorat invitaţia Bruxellesului de a vorbi despre măsurile pe care România le ia ca să folosească milioanele de euro puse la dispoziţie de UE.

„Doamna Udrea sfidează Parlamentul European", a spus, revoltată, Constanze Krehl, coordonatorul socialiştilor în comisia REGI. În locul doamnei Udrea a dat explicaţii pe una din cele mai mari probleme ale României în faţa UE - absorbţia extrem de redusă a fondurilor europene - secretarul de stat Răzvan Murgeanu.

Criticat şi el la scenă deschisă pentru a venit cu un raport plin de cifre pe care traducătorii abia ţineu pasul să-l explice, Murgeanu a explicat europarlamentarilor străini că România are un plan de acţiuni pentru absorbţia banilor UE, că sunt chiar unele termene depăşite, dar că până pe 15 aprilie el va deveni funcţional.

ROMÂNIA stă pe un munte de bani, dar a reuşit să folosească 5% din peste 20 de miliarde de euro

Euro-ales german: Avem informaţii că doamna Udrea e în Bruxelles

„Am fost foarte fericită că am invitat în comisia noastră ministrul dezvoltării regionale din România pentru a discuta raportul pe absorbţia fondurilor UE de către România. Păcat însă că ministrul nu a putu veni şiu am fost nevoită să accept că a venit secretarul de stat. Dar, în mod normal, atunci când invităm ministrul, el trebuie să vină. Avem informaţii că doamna Udrea este în Bruxelles şi de aceea nu cred că este cel mai potrivit mod de a trata Parlamentul European", a declarat, pentru Adevărul Europa, coordonatorul socialiştilor europeni din Comisia REGI, europarlamentarul german, Constanze Krehl.

Citește aici care a fost reacția lui Udrea 

Locţiitorul lui Udrea: N-am ştiut că e o chestiune politică

Secretarul de stat, Răzvan Murgeanu a explicat, pentru Adevărul Europa, după criticile din comisie, că nu doamna Udrea ci el este cel care se pricepe să dea explicaţii tehnice pe cheltuirea banilor din programele europene. E drept, nu pe toate. „Doamna ministru avea un alt program, dinainte stabilit când a venit această invitaţie de la Parlament şi dealtfel eu sunt cel care se ocupă de Planul Operaţional Regional. Era o chestiune tehnică, nu am crezut că e una politică"

AVERTISMENT de la Guvernatorul BNR Mugur Isărescu: situaţia absorbţiei fondurilor europene este alarmantă

Comisia Parlamentului European unde se discută şi se iau unele decizii legate de soarta fondurilor europene a invitat-o special pe doamna Elena Udrea să explice ce face România ca să cheltuie fondurile UE. Potrivit celor mai recente statitistici europene, România are cea mai mică rată de absorbţie a fondurilor UE din toate ţările membre. Milioanele de euro care stau necheltuite de România reprezintă bani din taxele altor europeni, în special din bugetele marilor contribuabili ai UE, Germania şi Franţa.

La invitaţia adresată pentru astăzi Elenei Udrea, pusă pe ordinea de zi a Comisiei REGI şi anunţată repetat de Parlamentul European, ministrul ar fi trebuit să fie prezent la un "schimb de opinii cu privire la implementarea de către România a politicii de coeziune". Ministrul ar fi trebuit să mai explice şi ce soluţii a găsit România după ce membrii Comisiei REGI au fost în ţară (în noiembrie 2010), au evaluat situaţia şi au făcut un raport legat de problemele României.

URMĂREŞTE, pe Adevărul Europa şi pe Adevărul WEB TV, declaraţii în EXCLUSIVITATE din comisia Parlamentului European.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite