Bruxelles-ul îi dă extemporal ministrului italian de finanţe şi îi lasă trei zile să răspundă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisarul pentru Politică monetară, finlandezul Olli Rehn, nu mai are încredere în promisiunile Greciei şi Italiei
Comisarul pentru Politică monetară, finlandezul Olli Rehn, nu mai are încredere în promisiunile Greciei şi Italiei

Vicepreşedintele Comisiei Europene Olli Rehn a anunţat în această seară, după întâlnirea miniştrilor de finanţe de la Bruxelles, că misiunea de monitorizare a aplicării reformelor structurale în Italia începe miercuri, la Roma, iar până vineri aşteaptă răspunsurile ministrului italian de finanţe, Julio Tremonti, legate de modul în care va pune în practică planul de reforme promis de Berlusconi.

„Julio Tremonti ne-a dat ieri detalii legate de planul de măsuri cu care trebuie să atingă obiective fiscale asumate, iar misiunea noastră de monitorizare va începe mâine (n.n. miercuri) în Roma. Primul raport îl voi prezenta Eurogrupului la sfârşitul acestei luni", a spus Rehn care a adăugat că speră să primească răspunsurile la chestionarul trimis la Roma „până la sfârşitul acestei săptămâni".

Întrebat dacă schimbările politice de la Roma despre care se discută tot mai intens în ultimele zile vor influenţa misiunea de verificare a Comisiei Europene, Rehn a spus că Italia se confruntă în aceast moment cu o presiune puternică din partea pieţelor financiare şi că trebuie acţionat cât mai repede, „indiferent de rezultatul acţiunilor politice"

„Am văzut şi eu, ca toată lumea că situaţia politică în Italia este în schimbare. Nu e treaba mea să anticipez care va fi rezultatul acestor schimbări. Esenţial este că situaţia economică şi financiară a Italiei este îngrijorătoare şi de aceea trimitem misiunea de verificare - care pleacă în această seară, dacă nu a şi plecat déjà - şi care se va întâlni cu miniştri şi înalţi funcţionari pentru a pregăti măsurile fiscale şi reformele structurale pentru a îndeplini obiectivele stabilite de UE", a spus vicepreşedintele CE.

Astăzi, premierul italian a reuşit să obţină doar 308 voturi (faţă de majoritatea absolută necesară, de 318 voturi din totalul de 630).

Opoziţia s-a abţinut de la vot, şi, cel mai probabil, şi câţiva membri ai propriei coaliţii. Votul înseamnă că pachetul de reforme pe care trebuia să-şi dea acordul Parlamentul a trecut, dar că Bersluconi, în schimb, şi-a pierdut majoritatea. Opoziţia a declarat, imediat după vot, că în aceste condiţii, Berlusconi trebuie să îşi dea demisia imediat, relatează Reuters.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite