EXCLUSIV: Ministerul de Externe al Croaţiei răspunde la riposta lui Baconschi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Croaţia apelează la diplomaţie şi răspunde României cu mai multă fineţe: "Suntem convinşi că România ne va sprijini intrarea în UE, la fel cum a făcut şi până acum".

Hotărâtă să facă toate schimbările necesare
Croaţia, fiind prima ţară care trece prin negocierile de aderare cu mecanismul oficial de referinţă pentru deschiderea şi închiderea capitolelor de negociere, este determinată să îşi îndeplinească toate obligaţiile înainte de intrarea în UE.

Mecanismul de evaluare, benefic pentru Croaţia
Acest nou mecanism de evaluare comparativă este, de fapt, o monitorizare a pre-aderării concepută de Comisia Europeană pentru a se asigura că nu mai există obligaţii pentru perioada post-aderare. "Până în acest moment, Croaţia a îndeplinit deja cea mai mare parte din cerinţe la toate capitolele," a spus în exclusivitate pentru Adevărul Europa Mario Dragun, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din Croaţia. "De fapt, acest mecanism de evaluare comparativă a reprezentat pentru Croaţia o oportunitate de a demonstra că este gata pe deplin sa intre în UE şi că totul este la locul lui o dată ce negocierile de aderare s-au încheiat," a mai spus Dragun.

"România s-a împuşcat în picior cu această declaraţie a lui Baconschi, nu era nevoie de ea, nu aşa se face politică, este nevoie de mai multă subtilitate şi strategie în spatele cortinei pentru a rezolva probleme de o aşa importanţă precum intrarea în zona Schengen," a declarat un expert politic din Bruxelles.

România, comportament de copil răsfăţat
Riposta României a fost caracterizată de oficiali seniori din Bruxelles ca fiind "un comportament de copil râzgâiat", care trădează lipsa de fineţe şi tact a unor politicieni români. Ei au spus că România nu se află în poziţia în care poate face astfel de declaraţii cu scopul de a stârni o schimbare radicală la nivel european, pentru că nu are aceeaşi "prestanţă şi credibilitate politică" precum alte state membre mai vechi, cum ar fi Franţa sau Germania. "România ar trebui să aibe puţin mai mult tact, şi dacă chiar îşi doreşte intrarea în Schengen, să înceapă să vorbească, în mod diplomatic, cu Ungaria, care chiar i-ar putea ajuta. Nu e nevoie să ieşi în faţă cu afirmaţii puternice, chiar dacă, acasă, este posibil ca acestea să îţi aducă popularitate," a adăugat expertul politic.

Citeşte aici:  Baconschi a încercat să împace publicul cu afirmaţiile sale, însă acestea s-ar putea întoarce împotriva lui

Poate Traian Băsescu să ne convingă că riposta pe Schengen nu fusese asumată şi dinspre Preşedinţie?

Croaţia răspunde cu fineţe politcă
Răspunsul Ministerului de Externe croat la riposta lui Teodor Baconschi, ministrul de externe, a arătat României un alt fel de abordare a problemei, o abordare mult mai calmă, fină şi mai cu tact. Croaţia nu se teme de ameninţările României şi este sigură că aceasta îşi va respecta poziţia de până acum şi va susţine aderarea Croaţiei la UE.

"Suntem convinşi că România va continua să sprijine intrarea Croaţiei în UE, aşa cum a făcut până acum. Acest lucru a fost confirmat în nenumărate rânduri în timpul reuniunilor bilaterale între reprezentanţii de cel mai înalt rang din cele două ţări," a spus Dragun.

Ungaria deţine, de la 1 ianuarie 2011, preşedenţia consiliului UE şi una dintre importantele ambiţii din mandatul său de şase luni la cârma UE este de a ajuta România şi Bulgaria să intre în zona Schengen.

Citeşte aici: Riposta României legată de Schengen ne poate costa fonduri europene

Aici gaseşti interviul Adevarul Europa cu Teodor Baconschi

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite