Job în UE: Concurenţa de 170 de candidaţi pentru un post în instituţiile europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi au fost publicate rezultatele primului concurs în format nou în vederea selectării de „administratori" cu studii universitare, lansat anul trecut în cadrul programului de modernizare a procedurii de selecție a instituțiilor UE.

Pentru oferta de cariere în cadrul instituțiilor UE au aplicat la Oficiul European pentru Selecția Personalului (EPSO) peste 51 000 de candidaţi dar, rezultatele au putut fi prezentate la aproximativ 9 luni de la data-limită pentru depunerea candidaturilor, respectiv luna aprilie anul trecut.

Procedurile de selecţie s-au aplicat de anul acesta într-un format nou, susţin reprezenţanţii EPSO. Este vorba despre un proces "raţionalizat", în două etape, care a redus durata procedurilor de selecție ample de la 2 ani la 10 luni și durata procedurilor de selecție a specialiștilor, mai restrânse, de la 16 luni în medie la doar 6 luni.

„ Am convingerea că procedura de selecție modernizată ne va ajuta să rămânem competitivi pe piața locurilor de muncă. Aștept cu nerăbdare să văd că în lunile următoare candidații care au reușit la concurs preiau noile lor posturi. Cu toate acestea, sunt preocupat de lipsa de candidați din anumite țări", a declarat Maroš Šefčovič, vicepreședinte al Comisiei Europene, responsabil pentru relații interinstituționale și administrație.

Cum se face selecţia

Reprezentanţii EPSO susţin că selecția de personal care să lucreze în numele a 500 de milioane de cetățeni ai UE nu ar trebui să se axeze numai pe rapiditatea procesului, ci și pe calitatea persoanelor selectate. Procedura de selecție nouă pune accentul pe competențe și nu pe cunoștințe, permițând comisiilor de evaluare EPSO să aleagă candidații cu sfera cea mai largă de competențe de care au nevoie pentru a valorifica oportunitățile de carieră în instituțiile UE.

Câţi au candidat, câţi au reuşit

• Pentru procedura de selecție „administratori" cu studii universitare din 2010 s-au înregistrat 51 639 de candidaturi.
37 329 de candidați au dat teste de raționament, pe calculator, în centre din Europa și din lume.
Mai puţin de 1000 de candidați au fost invitați în etapa a doua. Experții comisiilor de evaluare au putut evalua abilitățile lor într-o serie de competențe.
• Lista candidaților care au reușit la concurs cuprinde 308 persoane în 5 domenii diferite: administrație publică europeană, drept, economie, audit și TIC.

Procedura de selecție „administrator" la nivel absolvenți pentru anul 2011 se va deschide la 16 martie. Începând cu 2011, procedura este deschisă studenților din ultimul an de studii universitare la nivel licență. Potrivit angajamentului EPSO privind multilingvismul, începând cu 2011, prima etapă de evaluare se poate desfășura în toate cele 23 de limbi oficiale ale UE.

Pentru ca procedura de selecție să fie disponibilă talentelor europene de vârf din întreaga lume, numărul centrelor de testare disponibile în afara Europei va fi extins pentru prima etapă a evaluării. Candidații vor putea să aleagă din 37 de centre de testare din întreaga lume, de pe 5 continente.

Mai multe informații despre modul în care se poate depune candidatura sunt disponibile la www.eu-careers.eu.

Persoanele interesate pot, de asemenea, să primească ultimele informații prin intermediul Facebook sau Twitter - prin simpla căutare a „EU Careers".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite