VIDEO E-licitaţii contra corupţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană propune introducerea licitaţiilor electronice în toate statele membre pentru a reduce riscul corupţiei. Potrivit comisarului pentru Piaţa internă, Michael Barnier, în următorii  5-10 ani, majoritatea  achiziţiilor publice vor fi electronice.

Comisia Europeană cere instrumente mai uşor de folosit la achiziţii şi mult mai transparente pentru a  reduce costurile şi durata procedurilor de contractare. Reforma legislaţiei privind achiziţiile publice este una dintre cele 12 priorităţi ale Actului privind piaţa unică, adoptat în aprilie 2011. Un grup de experţi pe care CE îl pregăteşte acum va avea ca sarcină monitorizarea achiziţiilor publice electronice din statele membre şi va aduce răspunsuri la propunerea executivului european de a face achiziţiile publice obligatorii în UE, în următorii ani. „Licitaţiile electronice oferă rezultate mai bune în achiziţiile publice, reduc erorile şi risipa banului public şi ajută instituţiile publice să gestioneze tranzacţii complexe. În următorii  5-10 ani, majoritatea  achiziţiilor administraţiilor publice vor fi electronice", a spus comisarul pentru Piaţa internă, Michael Barnier.

Tertipurile româneşti, monitorizate

Criticată în repetate rânduri de Bruxelles pentru capacitatea administrativă slabă, fie că era vorba despre reforma sistemului judiciar, corupţie sau absorbţia fondurilor europene, României i s-a spus, în diverse mesaje, că are o problemă mare cu sistemul de achiziţii publice. Tertipurile prin care contractele cu statul au ajuns la firmele „baronilor" de tot felul sau „clienţilor politici" şi neregulile găsite la caietele de sarcină „cu destinaţie" sau în proceduri au adus luna trecută, în urma unui audit al Comisiei Europene, la suspendarea plăţilor pe unul din cele mai importante programe cu finanţare europeană. Unul dintre domeniile cel mai frecvent lovite de legislaţia proastă a achiziţiilor publice din România este cel al accesării fondurilor europene.

Anul trecut, Comisia Europeană a atras atenţia că autorităţile administrative din România nu depistează şi nu sancţionează aproape niciun caz de conflict de interese şi nu anulează decât foarte puţine licitaţii privind achiziţiile publice în proiectele europene. Un oficial al CE a declarat pentru „Adevărul Europa" că una dintre soluţiile de pe masa de discuţii a Comisiei pentru a reduce corupţia legată de achiziţiile publice este crearea unui bord care să monitorizeze activitatea funcţionarilor care examinează contractele şi ofertele şi îşi dau acordul.

„Suntem conştienţi că există un risc de corupţie la nivel individual, la nivel de funcţionar care supraveghează buna desfăşurare a achiziţiilor şi de aceea ne-am gândit la mai multe soluţii, inclusiv încă un nivel superior de monitorizare. Dar trebuie să fie clar: trecerea pe o platformă electronică a achiziţiilor publice arată că vrem mai puţine reguli, mai puţine legi, mai puţină birocraţie. Vrem ca cineva dintr-un stat membru să poată participa, fără prea multe eforturi, la o achiziţie publică dintr-un alt stat membru", a adăugat sursa citată.

Transparenţa, elementul-cheie

În afara beneficiilor pe care le va aduce pentru piaţa unică, de reducere de costuri, transparenţa este un element-cheie în aceste tranzacţii. „Cuvântul-cheie în această mutare este „transparenţa". Adică suntem conştienţi că există multe cazuri de corupţie şi vrem să ne adresăm acestei probleme la nivel european. Cu toate acestea, ştim că aceeaşi măsură nu se potriveşte tuturor - fiecare stat membru are practici diferite privind achiziţiile. Iar noi primim, momentan, notificări privind cazurile de corupţie atunci când acestea se întâmplă, dar nu avem o bază de date unde să putem contoriza toate cazurile la nivelul UE", a explicat, pentru „Adevărul Europa", oficialul CE.

Măsuri imediate

Comisia a anunţat măsuri imediate. Va fi constituit un grup de experţi privind ­e-licitaţiile, care va propune, până la sfârşitul lui 2012, soluţii pentru depunerea electronică a ofertelor. Acestui grup de lucru îl revine şi sarcina de a găsi cele mai bune exemple de bune practici în statele şi regiunile care investesc în procedurile de licitaţii electronice. Comisia invită experţi calificaţi să aplice pentru statutul de membru al grupului. Termenul-limită pentru înscriere este 30 septembrie 2011.

Zeci de miliarde, economisite

Uniunea Europeană ar putea economisi între 50 şi 75 de miliarde de euro pe an în derularea achiziţiilor publice, dacă acestea ar trece în totalitate pe o platformă electronică, sugerează experţii băncii germane. Un plus important, mai spun aceştia, este faptul că achiţiziile ar fi mai transparente iar cei responsabili mai uşor de tras la răspundere. Acestea sunt probabil cele mai interesante motive în favoarea unei treceri complete pe o platformă electronică.

image
Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite