Franţa şi neîncrederea de la graniţa de est: Ofensivă a diplomaţiei române pe tema Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un gest simbolic la fiecare extindere Schengen: tăierea sârmelor de pe graniţe
Un gest simbolic la fiecare extindere Schengen: tăierea sârmelor de pe graniţe

Secretarul de stat pentru afaceri globale din Ministerul Afacerilor Externe, Doru Costea, are programată marţi o întâlnire cu Laurent Wauquiez, noul secretar de stat pentru Afaceri Europene de la Paris, cel care a făcut recentele declaraţii legate de incapacitatea României de a supraveghea granita Europei cu Republica Moldova.

Daca România va fi acceptata în Schengen, nu ar fi în stare sa controleze bine granita estica a Uniunii Europene, este ultima declaratie dinspre Paris care aduce în discutie o noua bariera: România nu ar securiza suficient de bine granita Europei cu Republica Moldova.

Argumentul oficialului francez este ritmul cu care acordă România paşapoarte moldovenilor de peste Prut. „Nu ne vom implica în angrenaje ce ne-ar slabi frontierele si capacitatea Europei de a gestiona si controla fluxurile migratorii", a declarat Wauquiez, citat de AFP.

„Mesajul Frantei este simplu: desigur, uşa nu este închisă pentru România si Bulgaria, însă este necesar ca nişte criterii simple să fie respectate. Primul criteriu este acela că trebuie să fim siguri pe frontierele noastre", a  adăugat oficialul francez.

El a mai declarat că, având în vedere fluxul de imigranti pe granita de est, României s-ar comporta ca si când nu ar exista o granita. „Noi recunoastem frontiera cu Moldova: avem deci o problema, un obstacol în aderarea, în present, a României si Bulgariei la spatiul Schengen", a completat secretarul de stat. Este adevarat ca Tratatul privind regimul de frontier româno-moldovean semnat la Bucuresti de premierul molovean Vlad Filat si ministrul roman de ExterneTeodor  Baconschi nu a fost ratificat înca de niciuna dintre tari, deci nu este în vigoare. 

„Daca le încredintam frontierele noastre, este legitim sa avem toate garantiile ca aceste frontiere vor fi pazite bine de suficienti graniceri capabili sa demonstreze vigilenta la care avem dreptul să ne aşteptam," le-a mai spus el deputaţilor francezi. „Acum, nu se întâmpla aşa. Deocamdată, activitatea nu este satisfăcătoare", a mai spus Wauquiez amintind şi de problemele la capitolul coruptie, pe care le are România.

Ministrul român de externe, Teodor Baconschi,  a avut şi el luni, la Bruxelles, mai multe întâlniri bilateral cu reprezentanţi ai ţărilor care sunt reţinute în privinţa admiterii României şi Bulgariei la spaţiul Schengen în martie 2011. Şeful diplomaţiei române a declarat luni seara, la Bruxelles, că a avut discuţii cu ministra de externe a Spaniei, cu ministrul de externe al Luxemburgului şi cu ministrul german pentru afaceri europene.


Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite