Liderii UE au discutat aprins reducerea datoriei Greciei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Nicolas Sarkozy se bazează pe puterea de convingere a Angelei Merkel (Euro summit 26 octombrie 2011)
Preşedintele Nicolas Sarkozy se bazează pe puterea de convingere a Angelei Merkel (Euro summit 26 octombrie 2011)

Bruxelles, Consiliul European, ora 4 dimineața; jurnaliști înveliți cu paltoane, ațipind - liderii zonei euro încă nu au părăsit masa de discuții a consiliului european. Nu ajung la un acord în privința reducerii datoriei Greciei, conform unor surse UE. La discuții sunt prezenți și bancheri care ar putea fi nevoiți să accepte, voluntar, pierderi de peste 50% din obligațiunile lor grecești.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat astăzi că liderii zonei și-au propus să reducă datoria Greciei la 120% din PIB până la sfârșitul lui 2019. Cea mai grea decizie, spun diplomați cu acces la întâlnirea celor 17 rămâne implicarea investitorilor privați în eforturile de reducere a datoriei grecești.

Merkel le-a propus acestora să accepte pierderi pentru obligațiunile lor grecești de pest 50%, conform unor oficiali seniori europeni. Aceștia trebuie să accepte în mod voluntar, deoarece impunerea unei astfel de condiții asupra lor ar fi echivalentul declarării unui faliment al Greciei.

Asociația comercială a băncilor din toată lumea, Institutul Internațional de Finanțe (IIF), refuză ideea acceptării unor pierderi de peste 40%, însă, conform unei surse citate de EUobserver. "Există frustrare la IIF pe toate nivelurile," a spus aceasta, "liderii UE joacă dur".

Negocierile pe acest subiect, cel mai înțepenit și cel mai important momentan, vor avea loc, conform unui oficial senior al UE, între președintele francez Nicolas Sarkozy, Angela Merkel și bancheri-cheie, chiar în noaptea acesta, în timpul summitului european.

Conform unei ciorne a declarației pe care liderii zonei euro o vor face la sfârșitul discuțiilor din noaptea aceasta, document obținut de agenția de știri Reuters, Facilitatea Europeană de Stabilitate Financiară (FESF) ar putea fi folosită ca și garanție parțială pentru investitorii care sunt interesați să cumpere obligațiuni din statele lovite de criza datoriilor suverane a zonei euro.

Conform unei alte ciorne de concluzii, obținute de agenția de știri Dow Jones, un alt plan de reducere a datoriei Greciei presupune ca băncile să-și schimbe obligațiunile deținute în prezent cu obligațiuni pe 30 de ani, ofertă care ar veni cu coupon de 6% și 15% în numerar. Sursa citată de Dow Jones susține că FESF nu ar oferi garanții parțiale investitorilor interesați să cumpere obligațiuni din zona euro.

Liderii tuturor celor 27 state ale UE au căzut între timp de acord asupra recapitalizării băncilor europene pentru a reda sistemului bancar european credibilitatea. Această măsură va fi "urgentă", conform președinției UE. Planul de recapitalizare Liderii UE impune băncilor expuse la datoriile suverane să atingă o rată superioară de capital de 9% din capitalul de cea mai înaltă calitate până în iunie 2012, sub monitorizarea atentă a Autorității Bancare Europene.

Pe viitor, băncile europene vor avea nevoie de mai mult capital decât până acum, iar acesta ar trebui să fie de mai bună calitate, astfel încât să poată suporta șocurile pieței. Implementarea planului de recapitalizare depinde însă de cele două decizii-cheie rămase de discutat între liderii din zona euro în seara aceasta: nivelul de implicare al investitorilor privați în eforturile de reducere a datoriei suverane a Greciei și modalitățile de mărire a capacității Facilității Europene de Stabilitate Financiară.

Semne optimiste

Înainte de intra în discuțiile de astăzi, cancelarul german Angela Merkel a declarat în cadrul parlamentului național:

"Toată lumea este cu ochii pe Germania și pe Europa. Se uită să vadă dacă suntem pregătiți și în stare sp ne asumăm responsabilitatea în timpul celei mai rele crize din Europa de la al doilea război mondial până acum".

O altă declarație crucială înainte de summit a fost cea a lui Mario Draghi, viitor șef al Băncii Centrale Europene (BCE), care a spus că va sprijini dacă este nevoie programul BCE de cumpărare de obligațiuni suverane în paralel cu fondul de salvare european.

Draghi, care va prelua președinția Băncii Centrale Europene de la Jean-Claude Trichet pe 1 noiembrie, a oferit înainte de a intra în consiliu un indiciu puternic că BCE ar putea continua să cumpere obligațiuni italiene. "Banca Centrală Europeană este hotărâtă prin măsurile sale neconvenționale să prevină o funcționare slabă pe piețele financiare."

Draghi va prezida joi (3 noiembrie) reuniunea consililului guvernatorilor BCE pentru prima oară.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite