UE trimite inspectori în cuştile găinilor: niciun ou clocit în cuşcă nu mai are ce căuta pe piaţă anul viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ouăle de la găinile crescute în cuşti nu mai au ce căuta pe piaţă iar Comisia Europeană nu intenţionează în niciun fel să amâne termenul aplicării acestei interdicţii care este 1 ianuarie 2012, a anunţat Comisarul European pentru sănătate şi drepturile consumatorului John Dalli în Comisia pentru Agricultură a Parlamentului European.

El a răspuns astfel unor îngrijorări transmise de mai mulţi europarlamentari legate de faptul că producătorii din mai multe state membre nu s-ar putea conforma acestui termen. Poziţia comisiei a fost fermă mai ales că

Directiva care prevede aşa numite „standarde minime" pentru găinile care fac ouă a fost votată în 1999. "Am adresat cu fiecare ocazie statelor membre solicitarea să trimită numărul găini ouătoare pe sisteme de creştere până la 1 aprilie anul curent. Din datele primite vedem că vor exista unele găini ouătoare în cuşti neîmbunătăţite şi la sfârşitul acestui an.

Decizia politică cu privire la această directivă a fost adoptată cu mai mult de 12 ani. Este inacceptabil faptul că situaţia din unele state membre rămâne încă necunoscută după 12 ani", a spus comisarul Dalli. El a adăugat nu doar faptul că, de la 1 ianuarie 2012, directiva va fi aplicată ci şi că experţi ai comisiei vor începe să facă inspecţii „în mod ţintit" în anumite state.

Nu amânăm nimic

„Comisia nu are intenţia să amâne termenul limită al acestei interdicţii şi va menţine o poziţie fermă legată de măsurile legate de nerespectarea ei", a spus comisarul pentru drepturile consumatorilor. El a adăugat că nu poate proceda altfel pentru că ar fi incorect faţă de anumiţi producători agricoli care deja au făcut investiţii şi mai ales faţă de încrederea consumatorului. Dalli a mai spus că fiecare ministru din statele membre trebuie să facă din această chestiune o prioritate.

„Comisia nu va ezita să iniţieze proceduri de infracţiunile pentru statele care nu se conformează până anul viitor", a adăugat comisarul. Acest lucru înseamnă declanşarea procedurii de infringement. „Sper că reprezentanţii Comisiei Europene vor da amenzi uriaşe pentru încălcarea acestei directive. Nemţii şi britanicii au investit enorm ca să se conformeze", a declarat, pentru Adevărul Europa, Kumar Sanjeev, expert pe probleme de mediu al E3G Bruxelles.

30% din producători nu se pot conforma

În decembrie 2010, euroaleşii au votat o rezoluţie prin care au atras atenţia că mulţi producători nu se pot conforma acestei directive. „Ne îndreptăm cu o viteză ameţitoare spre o situaţie în care milioane de ouă nu vor putea respecta normele UE. Se aşteaptă ca 30% din ouăle produse în 2012 să încalce interdicţia cuştii pe care am stabilit-o în 1999", a susţinut europarlamentarul olandez Esther de Lange, în numele Grupului PPE.

Potrivit acesteia, producerea oului care să respecte bunăstarea găinii îl costă pe fermier cu 8 până la 13% mai mult. "Ne place sau nu, consumatorul mediu va opta tot pentru ouă ieftine și este pregătit să plătească cu numai 3 până la 4 % mai mult pentru acest tip de ou care respectă bunăstarea animală", a mai spus olandeza. Potrivit oponenţilor acestei directive, de la 1 ianuarie 2012 aproximativ 83 de milioane de ouă zilnic nu vor mai putea fi vândute.

România nu e pregătită

Potrivit datelor Comisiei Europene, doar 10 ţări - printre care și Marea Britanie - sunt pregătite și în deplină conformitate cu noua legislaţie care urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2012, a relatat The Guardian.

Dar opt ţări - printre care Portugalia, Belgia şi Polonia - sunt departe de nivelul la care trebuie să ajungă, având peste 17 milioane de găini în cuști de modă veche în acest moment - și acestea vor fi greu de mutat până în ianuarie, mai relatează The Guardian. Deși nu există cifre noi privind alte state membre, inclusiv Italia, Grecia şi Ungaria, reprezentanți ai ONG-urilor pentru drepturile animalelor susțin că aceste țări nu vor reuși să facă schimbarea în următoarele trei luni. Spre exemplu, acum două luni, Italia avea aproape 28 milioane găini încă ținute în cuştile de tip vechi.

Potrivit comisarului John Dalli, România este una din ţările care nu este încă pregătită pentru a respecta această directivă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite