Deadline de la UE pentru Grecia şi Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisarul pentru Politică monetară, finlandezul Olli Rehn, nu mai are încredere în promisiunile Greciei şi Italiei
Comisarul pentru Politică monetară, finlandezul Olli Rehn, nu mai are încredere în promisiunile Greciei şi Italiei

Liderii eurozonei au pus noi condiţii: angajamente scrise în schimbul banilor pentru Atena şi cinci zile până la semnalul că reformele încep la Roma. Bruxelles-ul a fost criticat pentru tonul pe care i-a spus Greciei că nu mai are timp de discuţii opoziţie-putere, că acest joc în situaţia economică a ţării a subminat deja încrederea UE, iar un guvern de uniune naţională este ceea ce îşi doresc „finanţatorii“ Greciei.

Dar nu e dreptul suveran al poporului grec să aleagă pe cine vrea la guvernare, a sunat o întrebare pusă liderilor zonei euro. „Este foarte dificil să le explici nemţilor, belgienilor, olandezilor, austriecilor că trebuie să arate solidaritate cu Grecia când Grecia însăşi nu este în stare să arate că ajunge la un numitor comun şi la un consens naţional", a explicat luni Jean Claude Juncker, premierul Luxemburgului şi preşedintele Eurogrupului.

Dacă nu au stabilitate politică, nimic nu merge

„Am cerut unitate naţională în Grecia, aşa cum am făcut şi pentru Irlanda şi Portugalia, care ne-au asigurat de acest lucru când au intrat în programele de împrumut. Partidele de opoziţie în Irlanda şi Portugalia au sprijinit programele de asistenţă şi de reformă", a spus Juncker. „Acordul de la summitul zonei euro din 27 octombrie este unul al tuturor celor 27 de state membre, inclusiv al Greciei, şi mai ales unul al finanţatorilor Greciei. Sub rezerva unor condiţii, zona euro şi CE vor să sprijine Grecia, dar se aşteptau ca şi Atena să ţină cont de responsabilităţile sale din acord. Nu cred că sunt singurul care apreciază că anunţul unilateral al Greciei de a face referendum a însemnat o ruptură a încrederii şi de aceea am reafirmat că e nevoie de uniune naţională după experienţele pe care le-am avut în  Irlanda sau Portugalia. A fost crucial şi esenţial să avem sprijinul politicului în reformele economice", a spus Olli Rehn, comisarul european pentru Economie şi Afaceri Monetare.  

Grecia: angajamente scrise

Eurogrupul a decis luni că noul guvern grec trebuie să declare în scris, până la sfârşitul lunii noiembrie, că se angajează să aplice toate măsurile convenite cu liderii UE şi creditorii internaţionali pentru a primi următoarea tranşă de bani. „Mă aştept să avem o discuţie sau o întâlnire până pe 29 noiembrie cu autorităţile greceşti şi astfel vom conveni să acordăm Greciei următorul împrumut", a spus Juncker. Veşti proaste vin şi dinspre Comisia Europeană în legătură cu ţintele fiscale. „Previziunile privind creşterea economică din Grecia sunt mai rele decât credeam în urmă cu un an", a spus Olli Rehn.   

Grecia venise optimistă la Eurogrup. „După o săptămână dificilă, avem o nouă situaţie politică, un nou cadru politic în Grecia, avem un nou guvern de unitate şi responsabilitate naţională. E dovada capacităţii noastre de a implementa programul şi a ne reconstrui ţara," a încercat să convingă ministrul de Finanţe grec Evanghelos Venizelos.

Italia: termen-limită la planul de reforme

În privinţa Italiei, Eurogrupul reunit la Bruxelles a dat un termen-limită de şase zile până când Roma trebuie să înceapă reformele promise de Berlusconi.  După summitul din 26-27 octombrie, Comisia Europeană (CE) a cerut Italiei să detalieze măsurile fiscale şi structurale promise în scrisoarea de 15 pagini adresată preşedintelui CE, Jose Manuel Barroso, şi al Consiliului European, Herman Van Rompuy şi a spus că va monitoriza implementarea lor.

Analiştii despre presiunea pe Italia

„Scrisoarea doar se referă la adoptarea acelor reforme care nu au fost făcute de foarte mult timp şi care s-au acumulat între timp în Italia. Berlusconi este forţat, în sfârşit, să implementeze aceste reforme - sau să demisioneze înainte de a pune în pericol întreaga zonă euro", a declarat, pentru „Adevărul Europa", Fabian Zuleeg, expert economic senior al European Policy Centre Bruxelles.

Lipsa de credibilitate a lui Berlusconi creşte considerabil costurile implicate în refinanţarea datoriei Italiei, au mai apreciat analiştii. „Mai îngrijorător însă este că distruge încrederea, reducând, astfel, investiţiile şi mărind speculaţiile privind viitorul monedei euro. Un guvern format dintr-o mare coaliţie sau din experţi tehnici ar putea ajuta foarte mult, în timp ce nesiguranţa care domină perioadele de organizare a unor noi alegeri ar fi dăunătoare şi ar putea înrăutăţi situaţia," a mai spus Zuleeg.

120% din PIB este nivelul la care ajunge datoria publică a Italiei

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite