VIDEO Danuta Hubner, preşedintele Comisiei pentru Politică Regională: „România riscă să piardă bani, nu mai e timp de irosit!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Danuta Hubner este nemulţumită de performanţele slabe ale României în accesarea fondurilor. Fost comisar pentru politica regională, poloneza Danuta Hubner oferă şi câteva soluţii care ar putea ajuta la investirea banilor europeni, într-un interviu acordat pentru „Adevărul Europa“.

„Adevărul": Comisarul român Dacian Cioloş le-a transmis autorităţilor române care sunt principalele probleme pentru care rata de absorbţie pe fondurile europene în România este foarte mică. A reclamat profesionalismul celor care lucrează în administraţie şi a menţionat problemele legate de corupţie. Este încă aceasta o problemă după atâţia ani de la integrare?

Danuta Hubner: Cred că, pentru a folosi bine calitatea de membru a Uniunii Europene, cel mai important factor este calitatea administraţiei locale. În România nu aveţi administraţii regionale şi decizii care să funcţioneze la acest nivel, şi aici aveţi nevoie de schimbare. Şi aţi menţionat corupţia. Este foarte clar că reprezentanţii administraţiei locale trebuie să fie deasupra oricărei bănuieli atunci când vine vorba de bani publici sau bani europeni.

Sunt alte probleme legate de birocraţie. Atât Comisia Europeană, cât şi Comisia REGI din Parlamentul European au semnalat probleme ce ţin proceduri. Aţi vizitat recent Bulgaria, care are acelaşi tip de probleme. Ce este necesar să se schimbe?

Calitatea administraţiei este o problemă, dar şi tendinţa de a impune noi proceduri, peste cele impuse deja la nivel european, şi aşa complicate. Nu este absolut deloc nevoie de aşa ceva. Dar, în afară de birocraţie, este sistemul achiziţiilor  publice. Iar în noile state membre este o tradiţie relativ scurtă în acest domeniu. La nivel local, atât în România, cât şi în Bulgaria, sunt administraţii în care funcţionarii nu au lucrat niciodată cu astfel de proceduri. Cred, de asemenea, că neregulile legate de achiziţiile publice sunt cel mai des întâlnite erori atunci când vine vorba despre cheltuirea fondurilor destinate politicii regionale. La nivel local, aveţi nevoie de mult training ca să faceţi primarii şi administraţiile să înţeleagă cum funcţionează sistemul şi sunt convinsă că, la nivelul Comisiei Europene, acest lucru este înţeles şi sprijinit. Este ceva ce trebuie făcut, pentru că riscă să rămână o problemă veşnică, dacă nu acţionăm acum.



Credeţi că Polonia ar putea fi un model pentru România în privinţa absorbţiei fondurilor europene?

Am pus întotdeauna presiune pe Polonia şi în perioada în care am fost comisar, să muncească şi să folosească aceşti bani. Şi cred că Polonia este una din ţările care a folosit bine fondurile regionale, cu un nivel redus al neregulilor. România ar putea să înveţe, pentru că este similară cu Polonia, este o ţară mare. În loc să înveţi din propriile greşeli, este mai bine să înveţi din ale altora. Cred că administraţiile trebuie să coopereze şi miniştrii să comunice, să trimită de exemplu reprezentanţi ai autorităţilor locale în Polonia şi să vadă ce s-a făcut acolo.  

Şi pentru Comisia Europeană, rata scăzută de absorbţie în unele noi state membre este o provocare. Comisarul Hahn le-a spus unora dintre miniştrii români că pot fi trimişi experţi dacă România are nevoie. Este aceasta o soluţie?

Rolul Comisiei Europene este, pe de o parte, să vadă dacă lucrurile s-au făcut bine, pentru că este gardianul Tratatului şi răspunde de buget. În acelaşi timp, trebuie să  fie dură cu lucrurile care nu au funcţionat bine. Dar Comisia trebuie şi să ajute. Şi cred că este bine că este gata să ajute cu experţi internaţionali, dar şi cu experţi din alte ţări membre. Şi este vorba nu doar despre banii din actualul exerciţiu bugetar. În doi ani începe o nouă perspectivă financiară. Vor fi noi fonduri pentru România şi ea trebuie să fie pregătită.

Să ne oprim şi la negocierile pentru viitorul buget destinat politicii regionale. Negocierile sunt în desfăşurare. Am văzut deja controverse între marii contributori şi marii destinatari. Vom vedea lupte între Europa de Vest şi cea de Est?

Sper că nu. Este întotdeauna greu, atât în negocierile pentru fiecare an, cât şi pentru cele pe termen lung. Este vorba de contribuţii care vin din bugetele naţionale spre Europa şi atunci unele ţări primesc mai multe fonduri decât altele în funcţie de nivelul lor de dezvoltare. Aşa că ne aşteptăm ca negocierile să fie dificile. Dar tocmai de aceea România trebuie să demonstreze că poate folosi fondurile care îi sunt alocate. Şi trebuie să demonstrăm cu toţii că bugetul este folosit eficient.

Altfel? Am putea să asistăm la sancţiuni aplicate României? De exemplu: Am putea avea de-a face cu situaţia în care să primim bani în funcţie de cât am cheltuit, în viitorul exerciţiu bugetar?

Există întotdeauna riscul să pierzi bani. Există reguli şi există un termen în care acei bani trebuie investiţi. Puteţi pierde bani încă din actuala perioadă de programare. Pentru România este o mare provocare. Trebuie să acceleraţi, nu mai este timp de pierdut! Este foarte important să compuneţi proiecte nu numai pentru perioada care se va termina în curând (sfârşitul anului 2013 - n.r.), dar şi pentru perioada post 2013, cum ar fi marile proiecte de infrastructură, a căror pregătire durează foarte mult. Eu cred că Guvernul român este foarte conştient de provocarea pe care o are în faţă.

"La nivel local, aveţi nevoie de mult training ca să faceţi primarii şi administraţiile să înţeleagă cum funcţionează sistemul.''
Danuta Hubner 
preşedintele Comisiei pentru Politică Regională din Parlamentul European

Danuta Hubner

- Profesor de economie, a participat la crearea planului de reformă polonez de la începutul anilor '90
- A creat primul Comitet pentru Integrare Europeană al Poloniei şi a fost primul ministru polonez al Afacerilor Europene (2003-2004)
- Europarlamentar din partea Poloniei (grupul PPE)
- A fost comisar european pentru politică regională (2004-2009)
- Preşedinte al Comisiei pentru dezvoltare Regională a Parlamentului European - în prezent.

image
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite