Danemarca „nu ştie prea multe“ despre Transnistria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful diplomaţiei de la Copenhaga, ţară care a preluat preşedinţia UE, a recunoscut că nu cunoaşte dosarul transnistrean, însă este atent la Ucraina şi Belarus.

„Vă referiţi la conflictul dintre Georgia şi Rusia...", îşi începe răspunsul ministrul danez de Externe, Villy Soevndal, întrebat de "Adevărul" despre cum vede Danemarca soluţionarea dosarului transnistrean. "Nu, la Transnistria, conflictul îngheţat aflat foarte aproape de frontiera estică a Uniunii Europene", insistăm. Şeful diplomaţiei daneze este sincer: "Nu ştiu prea multe despre asta". Jurnaliştii danezi s-au amuzat pe tema sincerităţii ministrului, unul dintre ei făcând chiar o caricatură la minut.

Ministrul de Externe danez s-a întâlnit miercuri cu presa acreditată la Bruxelles pentru a explica viziunea despre lume a ţării sale, la preluarea preşedinţiei Consiliului European.

Moldova şi Ucraina, pe agendă

În privinţa statelor din Parteneriatul Estic, şeful diplomaţiei de la Copenhaga a afirmat că ţara sa va menţine pe agendă susţinerea Ucrainei pentru semnarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană şi va continua să reacţioneze la încălcarea drepturilor omului în Belarus. Cât despre Moldova, ministrul de Externe a afirmat că aceasta ar putea obţine, într-o bună zi, statutul de ţară candidată.  "Republica Moldova va fi tratată ca orice altă ţară şi va putea deveni candidată la aderare atunci când va îndeplini criteriile", a completat ministrul danez.

În privinţa Serbiei, aflată destul de aproape de a dobândi statutul de ţară candidată la aderare, şeful diplomaţiei de la Copengaha s-a arătat îngrijorat de recentele atacuri îmotriva unor membri ai KFOR din Germania şi Austria, promiţând că va urmări îndeaproape situaţia. "Vom pune presiune pe guvernul sârb pentru a securiza regiunea de la nordul Kosovo", a spus ministrul danez.

 Ministrul danez a mai afirmat că, în ce priveşte îngrijorările legate de noua Constituţie ungară, Comisia Europeană este cea care trebuie să se pronunţe dacă un stat membru încalcă criteriile Uniunii Europene.

Dosarul Schengen: „Căutăm o soluţie"

Ministrul danez al Justiţiei, Martin Boedskov, a declarat miercuri că ţara sa, care a preluat de la 1 ianuarie preşedinţia Consiliului European, va  încerca să găsească o soluţie, "cât de curând posibil" pentru admiterea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen.

„Toate statele candidate trebuie să îndeplinească aceleaşi criterii. Nu există un dublu standard. Noi apreciem eforturile depuse de România şi Bulgaria pentru îndeplinirea criteriilor Schengen şi vom încerca să găsim o soluţie", a afirmat ministrul de la Copenhaga.

Olanda este singura ţară care se opune în acest moment soluţiei de compromis găsite de statele membre ale Acordului Schengen, privind o admitere "în trepte" a României şi Bulgariei, cu spaţiul aerian şi cu cel maritim în martie 2012 şi cu cel terestru, în toamna aceluiaşi an. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite