Demisia lui Şova pentru declaraţiile privind Holocaustul, cerută printr-o scrisoare de protest transmisă europarlamentarilor la Strasbourg

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Şova
Dan Şova

Un grup de ONG-uri şi experţi au transmis eurodeputaţilor reuniţi în această săptămână în plen, la Strasbourg, o scrisoare de protest legată de prezenţa, în Guvernul de la Bucureşti, a lui Dan Şova - ministru delegat pentru relaţia cu Parlamentul, în ciuda declaraţiilor referitoare la Holocaust şi pe care autorii protestului le consideră impardonabile.

"Considerăm că această decizie politică, validată de președintele interimar Crin Antonescu, este o eroare gravă și un semnal îngrijorător cu privire la eforturile României de a-și asuma trecutul și responsabilitatea Holocaustului", se arată în scrisoarea de protest obţinută de Adevărul Europa.

Situaţia politică din România, îngrijorătoare pentru Bruxelles şi multe cancelarii occidentale, va fi discutată miercuri, 12 septembrie, în plenul de la Strabourg, la iniţiativa grupului politic al Partidului Popular European. Sunt programate declaraţii ale Comisiei Europene şi ale Consiliului European. Europarlamentari PD-L şi PSD-PNL au anunţat deja că vor avea declaraţii în plen pe această temă. Nu va fi adoptată nicio rezoluţie însă europarlamentarii vor fi informaţi despre situaţia statului de drept, a democraţiei şi a respectării separaţiei puterilor în România.

Ministrul de Externe Titus Corlăţean se află déjà la Strasbourg unde a avut în această dimineaţă o întâlnire cu preşedintele Parlamentului European Martin Schulz. De asemenea, Dan Şova este de aşteptat să participe la dezbatere. Premierul Victor Ponta a fost şi el invitat de preşedintele PPE Joseph Daul. Până în acest moment este confirmată prezenţa premierului României doar la Bruxelles la începutul săptămânii viitoare când se va întâlni cu preşedintele Comisiei Europene Jose Barroso.

Scrisoarea reminteşte declaraţiile senatorului Dan Şova referitoare la Holocaust şi la evenimentele de la Iaşi. În calitate de expert juridic, domnul Dan Șova ar fi trebuit să fie conștient de faptul că, în conformitate cu Legea nr. 107/2006, art. 6, "negarea Holocaustului și a urmărilor sale în public este o infracțiune și se pedepsește de la 6 luni la 5 ani de închisoare și revocarea unor drepturi". Cu toate acestea, în loc de orice sancțiuni politice, domnul Șova a fost recompensat cu o poziție în guvernul român.

Declarațiile domnului Șova nu doar că sunt false dintr-o perspectivă istorică, dar jignesc profund memoria victimelor Holocaustului și a descendenților acestora și aduc prejudicii ireparabile pentru comunitatea evreiască din România și din lume.

"În opinia noastră, nu există scuză pentru astfel de declaraţii, iar măsurile proporţionale gravităţii declaraţiilor senatorului Dan Şova sunt retragerea imediată a sprijinului politic și demiterea sa din Guvern", arată semnatarii scrisorii de protest. Aceştia menţionează şi declaraţiile senatorului Şova legate de jurnalistul Radio România Actualităţi calificate drept un atac împotriva libertății de exprimare și o încercare de a intimida presa.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite