Curtea de Justiţie din Luxemburg: Părinţii unui copil născut în UE primesc drept de şedere şi de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene de la Luxemburg a anunţat astăzi decizia potrivit căreia părinţii unui copil născut într-o ţară membră UE care primeşte astfel cetăţenie europeană primesc drept de reşedinţă şi de muncă în ţara respectivă.

Curtea arată că dreptul Uniunii Europene nu este de acord cu măsurile naționale care au efectul de a-i priva pe cetățenii săi de beneficiul statutului de european. Refuzul acordării dreptului de ședere unei persoane în statul membru în care au reședința copiii săi pe care trebuie să-i întreţină precum și refuzul de a-i acorda un permis de muncă vor avea un asemenea efect.

Potrivit deciziei, refuzul de acordare a dreptului de ședere va avea drept consecință faptul că respectivii copii, cetățeni europeni, vor fi obligați să părăsească teritoriul Uniunii pentru a-și însoți părinții.

În același mod, dacă nu se acordă un permis de muncă părinţilor, aceştia riscă să nu dispună de resursele necesare pentru a-şi întreţine familia ceea ce ar avea de asemenea drept consecință obligarea copiilor lor, cetățeni ai Uniunii, să părăsească teritoriul acesteia.

Decizie pentru cetăţenii non UE

Hotărârea a fost luată în cazul unui cuplu de cetăţeni columbieni, soţii Ruiz Zambrano, care a solicitat azil în Belgia din cauza situaţiei de război civil din ţara lor. Autorităţile belgiene au refuzat să le acorde statutul de refugiat şi le-au ordonat să părăsească teritoriul belgian.

În timp ce cuplul continua să locuiască în Belgia în aşteptarea soluţionării cererii de şedere, soţia domnului Ruiz Zambrano a născut doi copii care au dobândit cetăţenia belgiană.

Deşi nu deţinea un permis de muncă, Ruiz Zambrano a încheiat cu firmă din Belgia un contract de muncă pe durată nedeterminată cu normă întreagă. Datorită acestui loc de muncă, el dispunea, la momentul naşterii primului său copil de cetăţenie belgiană, de resurse suficiente pentru a face faţă întreţinerii sale. Ulterior, Ruiz Zambrano a rămas fără loc de muncă şi a cerut ajutor de şomaj. Solicitările i-au fost respinse întrucât, potrivit autorităţilor belgiene, nu îndeplinea condiţiile pentru şederea străinilor şi nu avea dreptul să lucreze în această ţară.

I s-a refuzat dreptul la şomaj

Pe de altă parte, soţii Ruiz Zambrano au depus, în calitate de ascendenţi ai unor resortisanţi belgieni, o cerere de stabilire a reşedinţei în Belgia. Şi această cerere le-a fost refuzată de autorităţile belgiene. Ruiz Zambrano a atacat în instanţă respingerea cererii de reşedinţă şi a celei de plată a ajutorului de şomaj în special pentru motivul că, în calitate de părinţi ai unor copii minori belgieni, ar trebui să poată locui şi munci în Belgia. Tribunalul pentru muncă din Bruxelles a cerut Curţii de Justiţie să stabilească dacă Ruiz Zambrano poate, în temeiul dreptului Uniunii, să locuiască şi să muncească în Belgia.

Prin hotărârea pronunţată astăzi, Curtea aminteşte că, deşi reglementarea condiţiilor de dobândire a cetăţeniei unui stat membru este de competenţa exclusivă a acestui stat, este certă dobândirea cetăţeniei belgiene de către copiii lui Ruiz Zambrano născuţi în Belgia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite