LIVE VIDEO Summit istoric al UE! Traian Băsescu: trebuie să modificăm Constituţia pentru acordul UE. Nu suntem incapabili să contribuim la FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tratatul UE Croatia va fi semnat la Bruxelles pe 9 decembrie 2011
Tratatul UE Croatia va fi semnat la Bruxelles pe 9 decembrie 2011

Liderii UE au încheiat un summit istoric în care nu au reuşit să obţină acordul tuturor statelor pe o schimbare consistentă a tratatului UE care să introducă reguli fiscale stricte pentru a preveni prăbuşirea euro. Doar 23 de state membre au subscris soluţiei propuse în cadrul Consiliului European, trei - Ungaria, Cehia şi Suedia se vor consulta cu parlamentele naţionale, iar Marea Britanie s-a opus. În timp ce UE a rămas divizat


16:00 Preşedintele Traiana Băsescu: "Suntem extrem de dependenţi de ce se întâmplă în zona euro. Exporturile noastre sunt extrem de dependente de ce se întâmplă în zona euro. Toate acestea ne-au dat argumente suficiente ca să spunem că deşi nu suntem în zona euro suntem extrem de dependenţi de ce se întâmplă acolo.

Care sunt cele mai importante schimbări pentru România:

- "Cel mai târziu, în luna martie, acordul interguvernamental trebuie semnat de zona euro şi de cei care vor din zona euro"

- "Actul de bază este acordul interguvernamental care va fi semnat până la sfârşitul lui martie şi apoi se trece la ratificarea lui în interiorul statelor care aderă la el. Dar dacă Marea Britanie îşi modifică poziţia, rămăne deschisă varianta tratatului".

- "Regulile privind deficitul bugetar trebuie introdusă în Constituţie. Nu putem fi credibili altfel. Unii ar fi tentaţi să spună că e suficientă şi o lege organică."

- Toate ţările care aderă la acord trebuie să aibă pregătite mecanisme de corecţie a deficitelor. În momentul în care statul membru riscă să iasă din deficitul structural de 0,5% sau să intre în zona de deficit excesiv trebuie să aibă un program dinainte stabilit de reducere a lui.

- "Nu te mai împrumuţi cum îţi vine.Statele membre se obligă să transmită Comisiei Europene, care devine supraveghetorul acordului de guvernanţă fiscală, proiectul de împrumuturi pentru anul următor."

- România n-ar fi incapabilă să participe la Fond. Nu vreau să gândiţi că România este incapabilă să participe la un efort comun. Putem să fim solidari dacă este nevoie, cu condiţia să se aibă în vedere că nu avem un buget excedentar care să ne permită să facem cadouri.

15: 38 Preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy: "Preferinţa noastră ar fi fost să avem un tratat complet cu acordul tuturor celor 27 state membre. Am încercat, dar pentru că nu a fost unanimitate, am fost nevoiţi să recurgem la altă decizie: un acord interguvernamental".  Din păcate am ratat şansa de a avea un tratat nou"

VEZI cele mai importante declaraţii ale liderilor UE

15:29 Premierul polonez Donald Tusk: „Am vrut să facem mai mult, să acţionăm mai repede, dar evoluţiile şi provocările din ultimele luni atât ne-au permis". "Mai multă disciplină este un câştig, nu o pierdere".

15: 33 Preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso,
mulţumeşte preşedinţiei poloneze pentru "acţiunea" şi "atitudinea" pe care echipa premierului Tusk le-a adus în Consiliul European. "Comisia Europeană va acţiona rapid pentru a veni cu modificările de care este nevoie pentru implementarea regulilor fiscale decise la acest summit". Sunt 23 de state membre care au fost de acord cu noile reguli fiscale. Vor fi probabil 26 după ce se vor consulta cu parlamentele naţionale.

15: 28 Declaraţii finale ale liderilor UE la finalul summitului. Preşedintele Consiliului European Herman van Rompuy: acordul pentru implementarea regulilor fiscale ale UE este deschis statelor din zona non euro după ce vor avea consultări cu parlamentele naţionale. 

14:30 Negocierile pe schimbarea tratatului continuă: Cehia, Ungaria şi Suedia şi-ar putea schimba poziţia. Vezi detalii aici

MAREA BRITANIE IZOLATĂ: Liderii UE au ajuns la un acord pentru majoritatea statelor euro şi non euro, mai puţin Marea Britanie, în privinţa regulilor pentru salvarea zonei euro, potrivit raportului final al discuţiilor din a doua zi a summitului. 


14: 20 Preşedintele României Traian Băsescu va face declaraţii, de la Bruxelles, după a doua zi a summitului UE.
România susţine schimbarea tratatului UE pentru introducerea regulilor fiscale şi bugetare mai stricte urmare a crizei datoriilor suverane. Citeşte ce înseamnă acest angajament pentru România

13: 20 Guvernul danez este încă nehotărât dacă se va alătura schimbărilor planificate cu ţările din zona euro, scrie presa daneză citată de BBC."Ceea ce am spus este că com reveni la şedinţa de astăzi ceea ce şi facem. Nu putem deveni parte din ceva ce nu am discutat încă în Parlament", a declarat premierul danez Helle Thorning-Schmidt.

12: 40 Premierul polonez Donald Tusk: „Acordul nu a ajuns suficient de departe. Paşii pe care i-am făcut ar trebui să fie suficient de ambiţioşi ca să convingă pieţele financiare. Obiectivul este să facem ca lumea să aibă încredere că zona euro îşi revine. Şi nu sunt singur că am reuşit să atingem acest obiectiv"

12: 30 Premierul maghiar Viktor Orban: „Membrii zonei euro au sugerat că ţările care nu sunt membre euro ar trebui sa adere la aceasta intelegere. Acest lucru ar atinge însă chestiunea suveranităţii ţării, ar însemna reguli mai severe, pierderea dreptului de veto, iar eu nu am mandat să renunţ la suveranitatea ţării. Decizia va trebui luată până în luna martie. Parlamentul trebuie să dezbată şi are timp să ia o hotărâre până atunci"

11: 45 SCHENGEN România şi Bulgaria ar putea adera la Schengen în luna martie a anului viitor. Acesta este orizontul de aşteptare ce va fi discutat de liderii UE la întâlnirea de astăzi de la Bruxelles. Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a pus pe ordinea de zi acest subiect.

Ce aşteptări are România?
"Chestiunea aderării va fi pusă pe agenda summitului în ideea continuării eforturilor de a identifica un orizont de aşteptare. Preşedintele Consiliului a regretat faptul că nu toate statele membre s-au asociat soluţiei de compromis negociate (n.n. aderarea în etape)", a declarat, cu câteva zile înaintea summitului, ministrul afacerilor europene, Leonard Orban. Olanda a blocat aderarea la Schengen, iar poziţia ei nu s-a schimbat în ultimele luni.

11: 30 Liderii UE se reîntorc la Consiliul European pentru a doua zi a summitului.  

11: 00 Croaţia semnează tratatul de aderarea la Uniunea Europeană. "Felicitări. Croaţia, bun venit în Uniunea Europeană", a declarat acum câteva minute, preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso. Croaţia a primit în vara acestui an undă verde pentru intrarea în Uniunea Europeană, după ce a încheiat negocierile de aderare.

VEZI imagini de la semnarea tratatului UE - Croaţia



Negocierile de aderare s-au desfăşutat într-un timp îndelungat, din cauza reformelor cerute de Bruxelles în domeniul justiţiei, luptei împotriva corupţiei, dar şi din cauza crimelor de război şi a cooperării cu Tribunalul Penal Internaţional. Comisia nu a vrut să mai repete experienţa negocierilor cu România şi Bulgaria, care au fost acceptate ca state membre în condiţiile în care nu atinseseră în totalitate standardele necesare, iar Mecanismul de Cooperare şi Verificare a generat doar progrese parţiale.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite