Parlamentul European : Croaţia ar putea încheia ultimele capitole de aderare la UE pe 19 aprilie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urma raportului caracterizat de Comisia Europeană ca fiind unul "corect şi echilibrat", Croaţia încheie astăzi al 28-lea capitol din cele 35 necesare pentru finalizarea discuţiilor de negociere pentru aderarea la UE.

"Croaţia este la un pas de încheierea negocierilor de aderare, însă trebuie să facă un efort excepţional pentru a-şi încheia ultimele capitole de aderare," a spus Štefan Füle, comisar european pentru extindere.

Raportul ia în considerare "progresul impresionant" al Croaţiei în procesul de reforme şi în acelaşi timp atrage atenţia asupra eforturilor pe care Croaţia trebuie să le mai facă penru a încheia negocierile.

Una dintre cele mai importante realizări ale Croaţiei este lupta împotriva corupţiei, recunoscută de Parlamentul European ca fiind un pas înainte pentru procesul de aderare, "deşi există în continuare nevoia de a institui sisteme anti-corupţie la toate nivelurile."

Capitolul 23, privind sistemul judiciar şi drepturile fundamentale, precum şi capitolul 8, care se referă la legile de competiţie a pieţei, sunt cele două obstacole principale care mai rămân în calea aderării Croaţiei la UE.

Presediniţia maghiară a UE a anunţat că în prima jumătate a anului 2011, Croaţia ar putea finaliza procesul de aderare la UE, atât timp cât aceasta va fi îndeplinit până atunci toate criteriile necesare pentru a deveni al 28-lea stat membru. "Acest semestru de an va fi crucial pentru aderarea Croaţiei la UE,"a declarat astăzi la Strasbourg presediniţia maghiară.

Croaţia trebuie încă să convingă Uniunea Europeană de faptul că poate îndeplini aquis-ul UE. Cele mai importante probleme care rămân nerezolvate sunt: legi care încurajează şi protejează competiţia, un sistem judiciar eficient şi independent şi reguli care să asigure respectarea dreputurilor fundamantale ale omului. "Mai sunt multe de realizat şi ultimele capitole nu sunt uşoare," a mai spus presediniţia maghiară.

"Spre sfârşitul discuţiilor de aderare mai trebuie încheiate ultimele capitole, şi acestea, sunt, că în cazul tuturor ţărilor, cele mai dificile," a mai spus comisarul Füle.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite