Crăciun fericit în BRUXELLES

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bruxelles-ul poate părea la prima vedere gri, anost, trist şi oarecum supărător - plouă mult, mărunt şi vântul bate din toate direcţiile. Întreabă, însă, orice locuitor internaţional al capitalei belgiene dacă oraşul este frumos. 

"Este plăcut să locuieşti aici, atmosfera e relaxată, totul este destins şi nimic nu pare prea pretenţios," spune Nicholas Roche, din Irlanda de Nord. "E mai bine decât în Londra, unde snobismul este sufocant," spune Daniel Prior, din Anglia. "La început uram oraşul şi acum a început să îmi placă foarte mult," spune Diana Cristea din România. "Bruxelles este oraşul tutror posibilităţilor," spune Helene Andersen, din Danemarca. Sunt toţi "expaţi", sau oameni internaţionali care locuiesc în Belgia. Şi le place cum se îmbracă Bruxelles-ul de sărbători.

Bruxelles împodobit

De ce nu le-ar plăcea? De un an a început să ningă puternic iarna, şi fulgii mari acoperă oraşul de doar 162 kilometri pătraţi în mai puţin de o noapte. De pe 26 noiembrie până pe 2 ianuarie, Bruxelles-ul se împodobeşte. Cu căbănuţe de Crăciun, cu ghirlande, cu zăpadă artificială, dar şi reală, cu brazi verzi proaspeţi, cu felinare în formă de bomboane în spirale albe şi roşii, cu obraji roşii din cauza frigului care îţi amorţeşte oasele, cu vin fiert care îţi dezgheaţă mâinile şi spiritul, şi cu o atmosferă de familie care pluteşte în aer. Deşi oraşul are una dintre mai mari concentraţii de oameni internaţionali, există un sentiment de "acasa" care cuprinde oraşul în timpul sărbătorilor. Este imposibil să stai pe canapea în toiul sărbătorilor, în Bruxelles. Oraşul este înţesat cu pieţe de Crăciun, mici sau mari, fie doar gherete, mini-autobuze sau mese care te ademenesc cu aburi calzi de vin fiert şi mirosuri dulci şi lipicioase de "gauffre".

image

"Kriek" fiert (sus) şi stridii (jos) la piaţa de Crăciun

image


Însă dacă vrei să te înfrupţi cu bunătăţuri tradiţionale, poţi să mergi direct la sursă: Piaţa SAINTE CATHERINE, una dintre cele mai centrale locaţii, care înainte era o piaţă de peşte şi care acum este înconjurată numai de restaurante cu tot coloritul fructelor şi vietăţilor din mare. Sainte Catherine este foarte cunoscută printre românii din Bruxelles, pentru că în mijlocul ei se află o biserică la care se ţin slujbe ortodoxe româneşti.

La Bourse
Dacă vrei să iei pulsul Crăciunului, atunci nu te poţi opri numai la Sainte Catherine. Într-adevăr, patinoarul, roata luminată cu mii de instalaţii şi rândurile nesfârşite de căbănuţe înconjurate de brazi, ghirlande, mirosuri de cartofi şi cârnaţi gătiţi, de ciocolată caldă şi vin fiert te pot ţine în loc câteva ore bune.

Însă trebuie să mergi la BOURSE, unde altă piaţă de Crăciun înconjoară clădirea bursei capitalei, veche de peste 200 de ani. Aici poţi cumpără "pain des epices" - chec cu aromă de scorţişoară si alte condimente de Crăciun, "kriek chaud" - care este un tip de bere belgiană caldă cu gust dulce de cireşe, "gauffre" sau "liege" - gogoşi specifice Belgiei, "soupe de l'oignon" - supă de ceapă franţuzească, sau ciocolată, ciocolată caldă, trufe, marţipan, jeleuri - şi toate proaspete.

image

Căbănuţe de Crăciun (mai multe in Fotogalerie)

Ciocolata belgiană
În Bruxelles, de fapt, poţi găsi ciocolată pe toate drumurile. Dacă vrei să faci cadouri multe la un preţ oarecum decent, poţi să cumperi cinci cutii de trufe la nu mai mult de zece euro. Altfel, te poţi orienta către Neuhaus, recunoscuţi pentru ciocolata lor de lapte fină. Poate vrei să încerci Leonidas, şi cireşele lor în ciocolată. Sau mai bine Godiva, de unde îţi poţi cumpăra un con de căpşuni trase în ciocolată. Pentru o experienţă cu adevărat specială, mergi în PLACE DU GRAND SABLON,  una dintre cele mai vechi, mai cochete, dar şi scumpe pieţe din Bruxelles. Pe colţ, vis-a-vis de biserica Notre Dame du Sablon, se află nu unul, ci două magazine Pierre Marcolini - unul dintre cei mai faimoşi ciocolatieri din lume. "Marrons" sunt nuci în sirop dulce, caramelizate. Te aşteaptă să le guşti în oale mari de metal, ornate cu beţe de vanilie şi arome de Crăciun. Tot la Pierre Marcolini, poţi mânca cel mai fin ecler din capitală, cele mai frumoase bezele ("macarons"), precum şi cea mai delicioasă cremă de zahăr ars.

image

Căbănuţe de Crăciun (mai multe in Fotogalerie)

Dacă îţi place ciocolata neagră, şi îţi place aciditatea citricelor, atunci trebuie să guşti Laurent Gerbaud. Ciocolata lui creează dependenţă. Ingredientul secret? "Dragostea," spune Gerbaud, zâmbind cu gura până la urechi. "Pun multă dragoste în ceea ce fac," explică Gerbaud, "dragoste pe care le-o trasmit clienţilor care gustă ciocolată mea." Fructele alese de el, boabele de cacao pe care le importă din Madagascar şi Ecuador, nu înainte de a vizita plantaţiile, grija cu care le prepară şi fericirea de pe feţele angajaţilor care "pot asculta şi rock 'n roll când lucrează, atât timp cât îşi fac meseria cu drag şi cum trebuie" sunt poate ingredientele unei reţete de succes. Un succes de ciocolată.

image

Posterul de Crăciun din Bruxelles - scris şi în franceză, şi în flamandă (sus)

Grand Place
După ce ai cumpărat cadouri de Crăciun, ţi-ai săturat pofta de ciocolată pentru tot restul anului şi te-ai încălzit cu berea de cireşe fiartă, fă o plimbare până în GRAND PLACE, piaţa centrală din Bruxelles, poate cea mai frumoasă locaţie din capitală. Un brad imens, bogat şi frumos luminat, felinare de Craciun şi...proiecţii: desene animate sau simboluri de Crăciun proiectate pe clădirea primăriei, veche din anul 1402. Ţi se pare nepotrivit? Bruxelles-ul te va surprinde mereu cu câte ceva, iar în preajma sărbătorilor, surprizele vin, de obicei, în forma copilăriei: dulciuri, cântece, jocuri şi, de ce nu, chiar proiecţii cu desene animate pe clădirea primăriei.

image

Proiecţii în Grand Place (mai multe in Fotogalerie)

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite