Corupţie de 120 de miliarde de euro în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisarul pentru Afaceri interne, suedeza Cecilia Malms­tröm, a anunţat ieri lansarea Raportului anticorupţie al UE, după ce estimările au arătat că prejudiciile cauzate de corupţie economiei europene reprezintă 1% din PIB-ul UE.

"Această cifră, echivalentul a 120 de miliarde de euro anual, reprezintă o sumă cu puţin mai mică decât bugetul anual al Uniunii Europene", a precizat Comisia Europeană.

"Raportul anticorupţie poate impulsiona voinţa politică de a acţiona, prin faptul că oferă o imagine clară asupra eforturilor şi realizărilor în materie de anticorupţie şi, de asemenea, prin faptul că pune în evidenţă nereuşitele şi punctele vulnerabile în cele 27 de state membre", a declarat Malmstrom. Raportul va fi prezentat bianual, începând din 2013.

Comisia a anunţat că pregăteşte norme privind confiscarea activelor provenite din săvârşirea de infracţiuni, un plan privind o mai bună colectare a datelor statistice din domeniul criminalităţii şi o strategie pentru investigaţii în domeniul infracţionalităţii financiare în statele membre.

Întrebată de soarta ţărilor europene unde nivelul corupţiei este mare, precum România şi Bulgaria, comisarul Malmstrom a precizat că Raportul UE nu face niciun clasament.

"Nu vrem să facem o listă în care să arătăm care ţară e mai bună sau care nu. Vrem să mergem împreună. Nu e scopul nostru să facem un clasament al ţărilor cu corupţie", a precizat comisarul pentru Afaceri interne. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite