Controlul la granițele Schengen, un drept rezervat exclusiv Comisiei?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană va publica până la sfârșitul acestei luni (septembrie 2011) o popunere care acordă instituției europene mai multă responsabilitate asupra frontierelor spațiului comun Schengen.

"Deciziile ar trebui luate la nivel UE, dacă vrem ca libera circulație a oamenilor și bunurilor să funcționeze," a spus marți (6 septembrie) Michel Cercone,purtător de cuvânt al comisarului pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmström.

Scopul inițial al documentului care apare luna aceasta a fost să consolideze zona Schengen, pentru a o face "mai eficientă". Statele membre au cerut în iunie 2011 Comisiei să propună un mecanism de control al granițelor mai puternic, după ce sistemul actual al spațiului comun Schengen "a fost supus mai multor încercări".

"Acum avem o zonă de interes comun care este guvernată prin decizii individuale. Raționalul este să schimbăm acest lucru," a spus Cercone.

Propunerea Comisiei se va materializa doar în cazul în care toate statele membre vor cădea de acord asupra deciziei.

Mai multă încredere în Schengen, mai multă încredere în România?

Una dintre prioritățile Comisiei este "să restabilească încrederea statelor membre în mecanismul Schengen", ceea ce, consideră purtătorul de cuvânt pentru Afaceri Interne, ar putea ajuta statele care vor să adere la spațiul fără bariere.

Ministrul olandez pentru imigrație, Gerd Leers, a declarat că ţara sa se opune aderării României şi Bulgariei la spațiul fără frontiere.

"Este încă prea devreme pentru a lua o decizie," a spus Leers la ultimul consiliul al miniștrilor de justiție și interne.

Mai exact, Olanda ține România și Bulgaria la poarta Schengen din motive de corupție și "lipsă de încredere" - un principiu foarte important al spațiului Schengen.

"Sistemul Schengen este bazat pe încredere reciprocă, din moment ce rugăm noi țări să ne păzească granițele comune," a explicat Leers.

"Restabilirea încrederii statelor din Schengen în eficiența acestui spațiu va fi o unealtă foarte folositoare în cazul extinderii zonei Schengen," a spus Cercone.

Comisarul Cecilia Malmström se întâlnește miercuri (7 septembrie) cu miniștrii de interne ai României și Bulgariei, iar aceștia "vor discuta, foarte probabil, și problema Schengen", însă rolul Comisiei în extinderea spațiului este "pur și simplu de observator", această decizie aparținând guvernelor statelor membre. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite