Puncte fierbinţi la Consiliul European: Stabilitatea în zona euro, partnerii strategici ai UE şi extinderea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Leul ar putea fi înlocuit de moneda unică abia din 2019
Leul ar putea fi înlocuit de moneda unică abia din 2019

Mecanismul european care ar urma să asigure stabilitatea financiară în zona euro va fi în centrul dezbaterilor Consiliului European care începe joi, la Bruxelles.

În acelaşi timp, Consiliul discută o aşa numită „o schimbare limitată de tratat" necesară tocmai pentru crearea acestui mecanism de stabilitate. Preşedinţii statelor membre sau şefii de guvern vor avea în prima zi a Consiului dezbateri pe teme economice. La discuţii va fi prezent şi preşedintele Băncii Centrale Europene.

Vineri, în a doua zi a consiliului, vicepreşedintele Comisiei Europene, Catherine Ashton, responsabil cu Serviciul Diplomatic European, va prezenta liderilor statelor membre recentele legate de partnerii strategici ai Uniunii Europene.

Extindere: Muntenegru, Croaţia şi...Turcia

Schimburi de opinii sunt aşteptate şi pe strategia de extindere a Uniunii Europene, cazurile Turciei, Croaţiei şi Serbiei fiind în prin plan. În privinţa Croaţiei trebuie evaluate progresele făcute pe două capitole importante: Concurenţă şi Justiţie şi Afaceri Interne, în timp ce în cazul Turciei reformele constituţionale şi referendumul pe tema lor sunt apreciate de evaluatorii europeni. Există însă voci care susţin că stadiul discuţiilor UE-Turcia ar fi rămas la fel ca şi înaintea Consiliului European de iarna trecută. De asemenea, este de aşteptat o decizie a Consiliului European legată de acordarea statutului de ţară candidată Republicii Muntenegru.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite