Consiliul European a exclus Parlamentul din decizia pe Schengen. Liderii politici pregătesc riposta: mergem la Curtea de Europeană de Justiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zi tensionată, în plenul Parlamentului European de marţi de la Strasbourg, în legătură cu cine are mai multă autoritate, legitimitate sau putere pe graniţele interne ale UE.

Parlamentul European a cerut președinției daneze a Consiliului UE să vină la o dezbatere în regim de urgență, în plen, pentru a explica de ce a recurs la înlăturarea deputaţilor europeni din inițiativa ce afectează Spațiul Schengen.

Cum a fost pregătită scoaterea euroaleşilor din ecuaţie

Miniștrii UE pentru justiție și afaceri interne au decis săptămâna trecută, pe 7 iunie, la Consiliul JAI (Justiţie şi Afaceri Interne), să schimbe baza legală pentru regulile legate de evaluarea Schengen. Acest lucru schimbă rolul Parlamentului, de la co-decizie la dreptul de a fi informat. Eurodeputaţii susţin că, în loc să își poată exercita rolul de supraveghere, în numele cetățenilor, asupra unor lucruri ce afectează toată UE, statele membre vor putea să ignore îngrijorările pe această temă. Decizia a fost luată în timp ce negocierile cu celelalte instituții erau în curs de desfășurare.

Parlamentul European s-ar putea adresa Curţii Europene de Justiţie

Parlamentul European a invitat președinția daneză a UE la o dezbatere programată marţi, în plen la Strasbourg, dar va examina și altor opțiuni legale, inclusiv o cerere de examinare a deciziei de către Curtea de Justiție a UE.

Criticile politicienilor din Parlamentul European

Într-o Uniune a statelor și a cetățenilor, este deranjant să vedem că guvernele naționale doresc să excludă reprezentanții cetățenilor din chestiuni ce implică drepturile individuale. Libera circulație într-un spațiu fără frontiere interne este un pilon al Uniunii Europene - unul din cele mai tangibile beneficii -, iar Parlamentul European va lupta pentru consolidarea acestuia", a spus preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz.

Manfred Weber, vicepreședinte al Grupului Partidului Popular European (Germania, Creștin Democrat) și portughezul Carlos Coelho, raportor privind mecanismul de evaluare Schengen: „În urma acestei dezbateri, Parlamentul European nu va mai fi inclus în procesul de decizie, lucru ce va duce la decizii luate ne-transparent de birocrați secretoși, în cercuri închise".

Hannes Swoboda, președintele Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European: „Acesta nu este doar o ceartă legală între guvernele naționale și instituțiile UE. Este vorba despre apărarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor UE".

Guy Verhofstadt (Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa, Belgia): „Toate temerile și îngrijorările noastre tocmai s-au materializat. Luând această decizie, Consiliul a transmis un mesaj clar, acela ca va folosi orice scuză pentru a închide granițele". "Cum putem avea incredere in Consiliu, ca va respecta una dintre cele mai mari realizari ale UE, cand primul lucru pe care il decide este sa slabeasca implicarea reprezentantului propriilor sai cetateni. Toate temerile si ingrijorarile noastre tocmai s-au materializat. Prin adoptarea acestei decizii, Consiliul a trimis un semnal clar, anume ca vor cauta orice scuza pentru a inchide granitele, asa cum ne-au exclus", a mai spus Verhofstadt

Daniel Cohn-Bendit (Verzi/ALE, Franța): „Sistemul Schengen este trans-național în concepție și scop; de aceea este logic și esențial ca orice decizie de a reintroduce temporar controalele la frontiere să fie supusă aprobării la nivel UE și nu lăsată pe seama capriciilor naționale și înguste ale statelor membre".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite