Conservatorii din Parlamentul European: Grecia ar trebui să părăsească zona euro. UE răspunde propunerii unui referendum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Intenţia autorităţilor de la Atena de a se împrumuta pe termen lung ar putea provoca noi demonstraţii de stradă
Intenţia autorităţilor de la Atena de a se împrumuta pe termen lung ar putea provoca noi demonstraţii de stradă

Grecii ar trebui să aibă dreptul de a-și decide singuri politica economică națională, dar pentru democrație ei trebuie să plătească prin părăsi grupul celor 17 țări care împart aceeași monedă europeană, susține liderul grupului eurodeputaților conservatori, Martin Callanan.

"(Grecia) este în mod evident incapabilă să-și țină deficitul sub control. Poporul grec pur şi simplu nu-și dorește să schimbe acel mod de viață care l-a adus de fapt în această situație," a spus Callanan.

Conservatorii din Parlamentul European au reacționat la anunțul făcut de premierul grec George Papandreou luni (31 octombrie) conform căruia se va organiza un referendum în Grecia pe tema acordului privind ajutorul financiar internațional. Acesta va mai solicita şi votul de încredere al Parlamentului pe același subiect.

„Vom respecta voinţa poporului grec", a declarat premierul grec George Papandreu în cursul unei întâlniri cu membrii grupului parlamentar socialist.

„Oare grecii acceptă noul acord sau nu? Dacă nu îl vor, nu va fi adoptat", a spus acesta.

"Democrația și zona euro au devenit antonime," a spus Callanan. "Poporul grec ar trebui să aibă dreptul de a-și stabili propria politică economică, dar costul de păstrare a democraţiei lor trebuie să fie ieşirea acestora din zona euro," a adăugat acesta. Contribuabilii germani s-au săturat să fie criticați, mai spune Callanan, "calul de dar nu se caută la dinţi".

Data referendumului nu este încă cunoscută, însă va avea loc, cel mai probabil în decembrie anul acesta sau ianuarie 2012. De asemenea, nici tema exactă a referendumului nu este încă cunoscută, însă ministrul finlandez pentru afaceri europene a declarat că acesta "va fi practic un vot privind statulul lor de membru al zonei euro".

Popularitatea lui Papandreou a scăzut considerabil de când Grecia a început să accepte tranșele de ajutor financiar internațional, un sondaj de opinie arătând că în jur de 60% din greci nu și-au dorit ultimul pachet de salvare financiară convenit cu liderii zonei euro și partenerii internaționali.

UE răspunde propunerii unui referendum

Preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy  şi președintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso au avut o convorbire telefonică cu premierul grec Papandreou, au anunțat aceștia astăzi (1 noiembrie). "Suntem convinşi că acest acord este cel mai bun pentru Grecia. Avem  încredere deplină în faptul că Grecia își va onora angajamentele asumate în ceea ce priveşte zona euro şi a comunitatea internaţională."

FOTO (jos): Președintele Comisiei Europene (dr.) și președintele Consiliului European (stg.)

Preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy şi cel al Comisiei Europene Jose Barroso (23 octombrie 2011, Bruxelles)

Anunțul lui Papandreou vine la doar o zi după ce UE a spus care va fi poziția sa la următorul summit al celor mai bogate 20 de economii din lume, G20, din 3-4 noiembrie de la Cannes.  

Van Rompuy și Barroso au anunțat ce va așeza Uniunea Europeană la masa de discuții a G20 printr-o scrisoare trimisă  duminică (30 octombrie) tututor participanților de la summit. UE va prezenta un plan de acțiune "ambițios" care se concentrează pe creșterea economică, stabilitatea economică globală și reducerea dezechilibrelor macroeconomice, au spus cei doi președinți în scrisoarea lor .

"Venim cu decizii foarte puternice, si foarte clare privind măsurile luate din partea noastră la ultimul consiliu european din 26 octombrie," a spus Comisia Europeană (CE) luni (31 octombrie). Această declarație se baza pe pachetul de decizii convenit la summitul european, dintre care cele mai importante puncte vizau noul împrumut internațional al Greciei. 

"Preşedinţii sunt în contact cu membrii zonei euro şi vor continua să meargă pe aceeași linie anunțată pentru reuniunea G20 de la Cannes," a anunțat însă Comisia Europeană astăzi (1 noiembrie), în încercarea de a înlătura speculații privind subiectele pe care le va propune UE la masa de discuții a G20. 

La summitul european din 26 octombrie, numit de analiști "un summit istoric pentru UE și moneda euro", liderii zonei euro au propus un pachet de măsuri pentru a combate criza datoriilor suverane și a preveni răspândirea sa pe restul continentului. Aceștia au convenit asupra unui plan de recapitalizare a băncilor europene, asumării din partea investitorilor privați a unei pierderi de 50% din valoare obligațiunilor deținătorare de datorii grecești și măririi capacității fondului de salvare european, numit și Facilitatea Europeană de Stabilitate Financiară.  Grecia va primi un nou împrumut internațional în valoare de 130 de miliarde de euro, iar statele membre își vor asuma o contribuție de 30 de miliarde de euro. Grecia va primi acești bani treptat, în funcție de cursul programului de austeritate național, până în 2014, au mai convenit liderii zonei euro. 

Deciziile summitului european au avut un răspuns imediat pozitiv din partea piețelor financiare, însă au fost criticate pentru lipsa de detalii privind modul de implementare al măsurilor. Anunțul unui referendum în Grecia aruncă planul de salvare al Greciei și implicit al zonei euro în și mai multă incertitudine. 

Citește și: Summitul G20 decide soarta eurozonei

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite