Concediaţii de la Nokia, ajutaţi de UE?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Celor aproape 2.200 de angajaţi Nokia li s-au promis salarii compensatorii
Celor aproape 2.200 de angajaţi Nokia li s-au promis salarii compensatorii

România ar putea cere pentru cei aproximativ 2.200 de disponibilizaţii de la Nokia o sumă cuprinsă între 3 şi 3,6 milioane de euro din Fondul European pentru Ajustare la Globalizare (FEG), destinat printre altele recalificării forţei de muncă disponibilizate ca urmare a crizei sau relocării unor companii.

Două regiuni austriece, Niederosterreich şi Oberosterreich, au primit deja aprobarea Comisiei Europene pentru reconversia a 2.300 de muncitori care şi-au pierdut slujbele urmare a reducerii cu 30-50% a activităţii din domeniul transporturilor.

Concedierile au avut loc în 2010, iar Austria a făcut o solicitare pentru un ajutor de 3,6 milioane de euro. O cerere similară din partea Irlandei - pentru recalificarea a aproape 5.000 de şomeri din domeniul construcţiilor şi una din partea Greciei - recalificarea a 600 de concediaţi din comerţ au fost discutate ieri de europarlamentarii din Comisia pentru Buget a Parlamentului European (PE). Cererile celor trei ţări urmează să primească votul în comisie şi sunt deja programate pentru decizia finală în plenul PE de săptămâna viitoare.

"România şi-a anunţat deja intenţia de a trimite o aplicaţie pentru finanţare prin FEG pentru a ajuta muncitorii care deja au început să fie concediaţi", a declarat un oficial al Comisiei pentru "Adevărul Europa". Potrivit acestuia, autorităţile române şi serviciile CE lucrează împreună pentru a studia felurile în care fondul de globalizare poate oferi asistenţă angajaţilor Nokia care vor fi disponibilizaţi.

Cum pot fi folosiţi banii

Deşi nu reprezintă o umbrelă de protecţie pentru lipsa fondurilor de pensii sau a beneficiilor de şomaj, FEG poate ajuta prin măsuri de finanţare şi sprijin individual. UE poate oferi bani angajaţilor disponibilizaţi pentru asistenţă în a-şi găsi un nou loc de muncă, consiliere profesională şi personală, instruire individualizată şi sfaturi pentru promovarea propriei afaceri. Sprijinul oferit de UE se acordă o singură dată pentru fiecare angajat disponibilizat.

Fondul European pentru Globalizare a fost creat în 2006 pentru a ajuta oamenii care îşi pierd locul de muncă din cauza efectelor globalizării (spre exemplu, mutarea fabricilor în alte ţări, pentru reducerea costurilor). Ca măsură excepţională, el va continua să funcţioneze până la sfârşitul lui 2013. Capacitatea fondului este de 500 de milioane de euro pe an. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite