Comisia Europeană aşteaptă angajamentul scris al Guvernului Ponta în privinţa îngrijorărilor discutate cu preşedintele Barroso

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană aşteaptă să primească „în scurt timp" angajamentul scris al Guvernului Ponta în legătură cu chestiunile agreate de premierul României cu preşedintele Jose Barroso săptămâna trecută, a precizat Olivier Bailly, purtător de cuvânt al CE, precizând că şeful Executivului de la Bucureşti a fost de acord cu privire la urgenţa clarificării chestiunilor puse în discuţie.

Oficialul UE a mai precizat că au existat discuţii „intense" în ultimele trei zile, după întâlnirea Ponta -Barroso cu autorităţile de la Bucureşti. „Cei doi s-au înţeles cu privire la urgenţa deciziilor ce trebuie luate de Bucureşti. Premierul României a fost el însuşi de accord că situaţia este urgentă", a mai precizat oficialul CE.

Potrivit acestuia miercuri Comisia Europeană va adopta rapoartele pe cinci ani pentru România şi Bulgaria sub Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) care privesc justiţia din cele două state. „În cazul României, raportul va include referiri la ultimele evoluţii din ţară", a mai precizat Bailly.

Întrebat de jurnalişti dacă în cazul României Comisia Europeană acţionează preventiv pentru a nu mai avea de a face cu un nou caz precum cel al Ungariei, oficialul CE a precizat că, în acest moment, cele două situaţii nu sunt comparabile. „Ceea ce facem în cazul României este un dialog politic. Intervenim ca să ne asigurăm că legi fundamentale şi constituţionale sunt respectate. Sunt chestiuni mult mai generale decât în cazul Ungariei", a precizat purtătorul de cuvânt al CE.

Acordul în privinţa îngrijorărilor Comisiei Europene legate de legi şi decizii constituţionale trebuie agreat de toate partidele şi părţile implicate în România.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite