Bruxelles-ul opreşte finanţarea României! Trei programe intră în presuspendare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Comisia Europeană a anunţat astăzi oficial Bucureştiul cu privire la oprirea temporară a plăţilor de la bugetul UE pe trei din cele mai importante programe operaţionale sectoriale, au precizat surse europene.

În această dimineață, serviciile Comisiei Europene au informat autoritățile române printr-o scrisoare că acestea au decis să „presuspende" cea mai mare parte din trei programe cofinanțate prin fondurile structurale ale UE. Acest fapt survine ca urmare a unor deficiențe grave din cadrul sistemului de gestionare și control al programelor „Transport", „Regional" și „Creșterea competitivității economice".

Problemele sunt legate de domeniul achizițiilor publice, al bunei gestiuni financiare, precum și de prevenirea și detectarea fraudei și a conflictelor de interese. Această acțiune este urmarea unei analize aprofundate și înseamnă că nu se vor mai face plăți până la adoptarea unor măsuri pentru remedierea acestor probleme. Creanțele vor fi însă rambursate imediat ce acțiunile necesare sunt întreprinse de autoritățile române.

De asemenea, pentru a proteja bugetul UE, au fost propuse corecții financiare pentru aceste trei programe și pentru programul „Mediu". Acestea ar acoperi între 10 și 25% din plăți. Dar acești bani nu ar trebui pierduți. Dacă România acceptă corecțiile, sumele în cauză ar putea fi utilizate pentru alte proiecte - corect implementate - din cadrul aceluiași program.

Măsurile adoptate astăzi fac parte dintr-o procedură reglementată de protejare a intereselor financiare ale UE și a modalităților de utilizare a banilor contribuabililor. Comisia aplică aceleași norme și standarde pentru toate statele membre.

În urma celor trei scrisori de astăzi (câte una pentru fiecare program vizat), România are la dispoziție două luni pentru a reacționa și apoi pentru a demonstra că a luat toate măsurile necesare pentru a remedia deficiențele identificate și că sistemele de gestionare și control funcționează în mod adecvat. Acest rezultat va trebui confirmat printr-un raport din partea Autorității Naționale de Audit. Doar în acest caz Comisia va fi în măsură să reia plățile.

Comisia solicită autorităților române să ia de urgență măsuri în acest sens, deoarece fondurile UE reprezintă principala sursă de investiții în România și, prin urmare, un factor esențial de creștere. Țara are nevoie de aceste fonduri, iar Comisia dorește să reia plățile cât mai curând.

Potrivit informaţiilor anterioare, România risca presuspendarea, suspendarea sau, în cel mai rau caz, întreruperea de plăţi pe patru programe operaţionale-cheie, prin care primeşte finanţarea de milioane de euro de la bugetul UE. Comisia Europeană va lua saptamâna aceasta o decizie legată de plăţile pe patru programe operaţionale (POS Transport, POS Mediu, POS Creşterea Competitivităţii Economice şi PO Regional) destinate României, după mai multe misiuni de audit care nu au ieşit bine pentru autorităţile de management, potrivit mai multor surse europene consultate de „Adevarul".

Finanţarea României de la bugetul UE, prin politica de coeziune, este practic oprită de la 1 iulie 2012, preventiv, prin decizia autorităţilor de la Bucureşti, în urma mai multor nereguli depistate fie de auditul intern, fie de cel al Comisiei în cheltuirea fondurilor deja alocate.

Pre-suspendarea e o măsură mai blândă şi ar presupune oprirea oficială a deconturilor de către Bruxelles cu posibilitatea reluării acestora deîndată ce autorităţile române fac dovada rezolvării deficienţelor constatate.

Suspendarea, care poate ajunge la şase luni, înseamnă o perioadă determinată clar în care nu se mai dau bani. Potrivit unor surse europene, sunt iminente presuspendarile pe POS Transport şi POS Creşterea Competitivităţii Economice.

Potrivit altor surse, exista riscul opririi temporare a plăţilor pe toate cele patru programe sau pe axe din cadrul acestora.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite